Šaka kupina dnevno čuva srce

261 pregleda 0 komentar(a)
kupine, Foto: Shutterstock
kupine, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.08.2018. 16:14h

Ako bi postojala top-lista najzdravijih namirnica, kupina bi sigurno bila u prvih 10. Ovo voće obiluje moćnim antioksidantima, a naročito - elagitaninom, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici, a koji se pokazao vrlo efikasan u borbi protiv raka.

Šaka kupina na dan ima vrlo pozitivan efekat i na očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova. Ova količina kupina osigurava čak osam grama dijetalnih vlakana, koja su veoma značajna za snižavanje masnoća u krvi.

Zahvaljujući visokom sadržaju dijetalnih vlakana, kupine značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti organa za varenje, poput divertikuloze, a vredan su saveznik i u svakoj dijeti.

Kupinama se pripisuje i jako protivupalno i antibakterijsko dejstvo. Njen nutritivni potencijal značajan je i za očuvanje dobrog vida, smanjuje rizik od degeneracije oka i spriječava razvoj očne mrene. Takođe, djeluje kao filter sunčevoj svjetlosti, apsorbujući opasne UV zrake.

Od kupina mogu da se prave sokovi, slatka, džemovi, vino i drugi proizvodi, a istraživanja su pokazala da kuvanje ne uništava njihovu nutritivnu vrijednost.

Sok presnih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno povoljno djeluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve. Napitak od kupina povoljno deluje i na one koji pate od anemije usled nedostatka gvožđa, ali se za liječenje malokrvnosti najviše savjetuje kupinovo vino. Ovaj lijek izuzetno je bogat vitaminima i mineralima, a rezultat njegovog učinka postiže se posle mjesec dana konzumiranja. Preporuka je da se dnevno pije decilitar kupinovog vina, pola sata prije jela, prnose Novosti.

Bonus video: