Film o bendu Mizar

Film će premijerno biti prikazan u subotu 27. aprila u okviru Skopskog filmskog festivala
2 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2014. 18:10h

Kultna makedonska rok grupa Mizar dobiće prvi dokumentarni film o sebi, koji je snimio Marko Džambazoski, a koji obuhvata rad benda od osnivanja 1981. do 1986. Kako je autor, inače član rok sastava Vizija, kazao, u filmu su korišćeni uglavnom do sada neobjavljeni audio i video zapisi benda, što demo snimci, što zaboravljeni materijal iz arhive Makedonske radio-televizije.

"Radnja se zasniva na sjećanjima članova Mizara iz tog perioda. Kroz film se prožima i odnos benda prema tadašnjem političkom sistemu u Jugoslaviji i tvrdoglavom željom članova da se stvari mijenjaju ka većoj slobodi mišljenja i izražavanja, ne samo u kulturi već i uopšte", otkrio je Džambazoski za TMM.

Film će premijerno biti prikazan u subotu 27. aprila u okviru Skopskog filmskog festivala.

Mizar je jedan je od pionira dark zvuka na ovim prostorima. Bend se raspao početkom devedesetih, ali su se članovi grupe ponovo okupili 2003. i naredne godine objavili album. Njihovo posljednje studijsko izdanje je „Deteto i beloto more“ iz 2010, napravljeno u saradnji sa muškim horom Harmosini, koji izvodi vizantijsku duhovnu muziku. S.S.

Galerija

Bonus video: