Blater vjeruje da će Mundijal u Brazilu biti uspješan

"Ovo je moj deseti Mundijal i vjerujte, nijedno prvenstvo koje sam do sada vidio nije bilo završeno na vrijeme", rekao je Blater
0 komentar(a)
Blater, Foto: Beta/AP
Blater, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.04.2014. 14:14h

Uprkos zabrinutosti zbog kašnjenja radova na izgradnji stadiona i bezbjednosnim problemima, predsjednik Svjetske fudbalske federacije Sep Blater uvjeren je u uspjeh Mundijala u Brazilu.

"Ovo je moj deseti Mundijal i vjerujte, nijedno prvenstvo koje sam do sada vidio nije bilo završeno na vrijeme", rekao je Blater, koji je u posjeti Hong Kongu povodom stogodišnjice od osnivanja tamošnje fudbalske asocijacije.

On je podsjetio da oko 300 miliona aktivnih fudbalera u svijetu, kao i više od milijardu navijača jedva čeka početak šampionata.

"Mundijal se održava u Brazilu, zemlji odakle su najbolji fudbaleri svijeta. Biće to sjajan turnir, budite optimisti, jer fudbal sa sobom donosi optimizam", rekao je Blater.

Prije nekoliko dana, u blizini čuvene plaže Kopakabane u turističkom dijelu Rio de Žaneira izbili su neredi. Tom prilikom, došlo je do pucnjave, najmanje jedan automobil je zapaljen, a jedna osoba je izgubila život, prenose lokalni mediji.

Blater je istakao da nema razloga za brigu, jer su slični bezbjednosni problemi postojali i uoči Mundijala u Južnoj Africi 2010. godine.

"Vlada i država organizatora prvenstva brinu se o bezbijednosti i to nije u domenu FIFA", rekao je 78. godišnji Blater.

Prvenstvo svijeta u Brazilu biće održano od 12. juna do 13. jula.

Protesti protiv Blatera u Hong Kongu

Nekolicina demonstranata protestovala je danas u Hong Kongu protiv Blatera, povodom slučaja sezonskih radnika koji su izgubili život radeći na izgradnji infrastrukture za Mundijal u Kataru 2022.

Međunarodna sindikalna organizacija nedavno je objavila da je 1.200 radnika, uglavnom iz Južne Azije, za manje od četiri godine umrlo od posljedica velikih vrućina i teških uslova tokom radova u Kataru.

Blater je naglasio da problem uslova rada mogu da riješe samo lokalne vlasti, a ne FIFA.

"Znamo da imaju problem, ali to nema veze sa nama. To je problem koji mora da riješi država Katar, kao i građevinske kompanije koje su odgovorne za radnike", rekao je Blater.

Bonus video: