Poljski pjesnik

Umro Tadeuš Ruževič

Više puta predlagan je za Nobelovu nagradu za književnost, 2008. godine uručena mu je Evropska književna nagrada u Strazburu
132 pregleda 2 komentar(a)
Tadeuš Ruževič, Foto: Wikipedia.org
Tadeuš Ruževič, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 24.04.2014. 09:53h

U Vroclavu je u 93. godini umro Tadeuš Ruževič, jedan od najvećih savremenih pjesnika Poljske, kome je i svijet odao priznanje prevodima na brojne jezike i književnim nagradama.

"Svijet je izgubio jednog od najvećih pjesnika. To je ogroman gubitak za kulturu u Vroclavu", kazao je direktor odjeljenja za kulturu u Vroclavu Jaroslav Broda, koji je saopštio je da je Ruževič preminuo.

Ruževič je zvanično debitovao zbirkom pjesama "Nemir" 1947. godine, iako su se njegove prve pjesme pojavile u književnim časopisima još pred Drugi svjetski rat.

I u "Nemiru" kao i daljim zibrkama "Pet poema" iz 1950. godine ili "Vrijeme koje teče" iz 1951. godine, svoju poetiku gradio je na tezi da nakon užasa i strahota Drugog svjetskog rata poezija više nikada ne može da bude ista kao ranije.

Na okrutnosti rata osjetljivi pjesnik reaguje odustajanjem od romantičnog, ne samo promenom sadržaja već i forme.

U poljsku prozu i dramu Ruževič je unio novi tip literarnog junaka, bez profiliranog identiteta, čovjeka pasivnog, koji može da bude svako i niko. Ruževič je sam svoja djela nazivao realističko-poetskim pozorištem.

Među najpoznatija pozorišna djela kritika izdvaja drame "Kartoteka" iz 1959. godine i "Klopka" iz 1982. godine.

Poslednje veće djelo, zbirku pjesama i kratkih proza "Kupi mačku u džaku", Ruževič je objavio 2008. godine.

Više puta predlagan je za Nobelovu nagradu za književnost, 2008. godine uručena mu je Evropska književna nagrada u Strazburu, a kao prvi je dobio i nagradu Silezijus koju grad Vroclav dodjeljuje pjesnicima iz Srednje i Istočne Evrope.

Iz dugog i plodnog književnog života Tadeuša Ruževiča poljskoj i svjetskoj književnosti ostalo je pet zbirki pripovjedaka, preko 30 zbirki pjesama, 12 drama i nekoliko scenarija koje je pisao zajedno sa Kornelom Filipovičem i bratom, Stanjislavom Ruževičem.