Rimljani izmislili Isusa da bi primirili podanike

Etvil ne vjeruje kako je Isus utemeljen na jednoj osobi koja je stvarno živjela u to doba
231 pregleda 31 komentar(a)
Isus Hrist, Foto: Filmblerg.com
Isus Hrist, Foto: Filmblerg.com
Ažurirano: 24.04.2014. 19:14h

Prema najnovijoj teoriji američkog istoričara Džozefa Etvila, stručnjaka za Bibliju, rimska aristokratija izmislila je priču o Isusu Hristu kako bi primirila pobunjene Jevreje.

- Jevrejske sekte koje su živjele u Palestini u to doba i čekale ratnika-Mesiju kojeg je obećalo proročanstvo stalno su podizale oružane pobune tokom prvog vijeka, podsjeća Etvil.

- Kada su Rimljani iskušali sve konvencionalne oblike ratovanja bez uspjeha, okrenuli su se psihološkom ratovanju. Zaključili su kako je najbolji način za zaustaviti jevrejske misionare razviti privlačan sistem vjerovanja. Tada su izmislili priču o ‘miroljubivom Mesiji’. Umjesto da podstiče na rat, ovaj Mesija pozivao je na okretanje drugog obraza i podsticao rimske podanike da ‘daju caru carevo’ i plaćaju porez Rimu.

Etvil ne vjeruje kako je Isus utemeljen na jednoj osobi koja je stvarno živjela u to doba.

- Mogao bi biti jedini izmišljeni lik u književnosti čiju je cijelu životnu priču moguće povezati s drugim izvorima. Jednom kada smo otkrili te izvore, jednostavno ništa ne preostaje.

Do ovakvih zaključaka Etvil je došao dok je proučavao ‘Judejske ratove’, jedini preživjeli istorijski tekst o Judeji iz tog vremena, koji je pisan na temelju ličnih iskustava.

- Počeo sam primjećivati paralele između tog djela i Novog zavjeta. Slijed događaja i lokacija u priči o Isusu prati slijed događaja u vojnoj kampanji rimskog cara Titusa Flaviusa. Ovo je jasan dokaz namjerno postavljene strukture. Isusova biografija zapravo je iskonstruirana, od početka do kraja, na prethodnim pričama, no pogotovo na biografiji rimskog cara, tvrdi Etvil.

Vjeruje kako je to otkriće tako dugo prošlo nezapaženo jer mnoge paralele nijesu direktne, već su konceptualne ili poetične. Autori nijesu htjeli da ih prosječan čitalac uoči, no htjeli su da ih prepozna pažljiviji čitalac. Obrazovani Rimljanin iz vladajuće klase vjerojatno bi brzo shvatio o kakvoj se literarnoj igri radi, misli američki istoričar.

Upitan radi li se, u svijetlu ovakvog otkrića, o “početku kraja” hrišćanstva, Etvil je rekao ‘vjerovatno ne.’ Ipak, vjeruje kako će nekima koji su na pola puta da prestanu vjerovati dati povoda da ‘rasčiste’ sa hrišćanstvom.

- Iako je hrišćanstvo nekima utjeha, takođe može biti i vrlo štetno i represivno, podla metoda pranja mozga koja je dovela do slijepog prihvaćanja kmetstva, siromaštva i rata kroz istoriju, tvrdi Etvil.

Bonus video: