Potvrđena presuda: Nečovječno postupali i zlostavljali zarobljenike

"Iznos od 60.000 eura predstavlja pravičnu naknadu za pretrpljewne duševne bolove, patnju i satisfakciju zbog povrede časti"
98 pregleda 0 komentar(a)
morinj, Foto: Savo Prelević
morinj, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.04.2014. 14:00h

Presudom Apelacionog suda Crne Gore odbijene su kao neosnovane žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva - Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina u Podgorici, optuženog Iva Gojnića i njegovog branioca, kao i žalbe branilaca optuženih Špira Lučića, Iva Menzelina i Bora Gligića.

Potvrđena je presuda Višeg suda u Podgorici od 31. 07. 2013, kojom su optuženi Ivo Gojnić, Špiro Lučić, Ivo Menzalin i Boro Gligić oglašeni krivim zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144 KZ-a SRJ, i osuđeni na kaznu zatvora i to optuženi Gojnić na kaznu zatvoru u trajanju od dvije godine, optuženi Lučić na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, optuženi Menzalin na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i optuženi Gligić na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Prvostepenu presudu je izreklo specijalno vijeće sudije Milenke Žižić u Višem sudu u Podgorici.

U optužnici se između ostalog navodi da su Ivo Gojnić, Špiro Lučić, Ivo Menzalin i Boro Gligić počinili krivično djelo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva” prema zarobljenim hrvatskim zarobljenicima. Oni su kao pripadnici rezervnog sastava JNA od 03. oktobra 1991. do 18. avgusta 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba u Republici Hrvatskoj između JNA i hrvatskih organizovanih oružanih formacija, u takozvanom Centru za prihvat zarobljenika u mjestu Morinj, kršeći pravila međunarodnog prava utvrđena III Ženevskom konvencijom o postupanju sa ratnim zarobljenicima, prema njima nečovječno postupali.

Bivši optuženi dobio 60.000 eura

Advokat Novak Ražnatović izjavio je "Vijestima" da je bivši optuženi u sudskom procesu "Morinj" Zlatko Tarle, koji je pravosnažno oslobođen zbog optužbi ratni zločin na hrvatskim zarobljenicima, na ime neosnovanog lišenja slobode dobio 60.000 eura.

"Prvom presudom Osnovnog suda u Podgorici, Tarlu je dosuđeno 80.500 eura zbog neosnovanog lišenja slobode i duševnih bolova, kao i zbog patnje. Ovu odluku je preinačio Viši sud u Podgorici nakon žalbe zaštitnika imovinsko pravnih poslova Crne Gore uvažena je žalba i preinačena prvostepena presuda, i tada je dosuđeno 60.000 eura. Tarle je ukupno proveo u pritvoru 20 mjeseci i četiri dana, što je tri hiljade eura po jednom mjesecu", kazao je Ražnatović.

U drugostepenoj presudi Višeg suda navodi se da iznos od 60.000 eura predstavlja pravičnu naknadu za pretrpljene duševne bolove, patnju i satisfakciju zbog povrede časti i ugleda. U presudi se dodaje da je podgorički Osnovni sud pogrešno primijenio matterijalno pravo kada je Tarle Zlatku dosudio 80.500 eura.

Specijalizovano vijeće Višeg suda u Podgorici, kojim je predsjedavala sudija Milenka Žižić, u januaru 2012. godine oslobodilo je Mlađena Govedaricu i Zlatka Tarlea zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u sabirnom centru u Morinju 1991. i 1992. godine.

Nasuprot žalbi specijalnog tužioca, Apelacioni sud smatra da je Viši sud pravilnom ocjenom provedenih dokaza, pravilno zaključio da nema dokaza da su optuženi Mlađen Govedarica i Zlatko Tarle izvršili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i potvrdio oslobađajuću presudu.

Bonus video: