Medenica: Uskoro odluka u predmetu Šćekić, što prije izabrati VDT

Za ubistvo Šćekića osuđeni su Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović, koji su dobili su maksimalne zatvorske kazne, po 30 godina
84 pregleda 11 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.04.2014. 13:57h

Predsjednica vrhovnog suda, Vesna Medenica, kazala je da v.d. stanje u Tužilaštvu nije dobro i da što prije treba izabrati vrhovnog državnog tužioca. Upitana da, kao bivši vrhovni tužilac, prokomentariše da li v.d. stanje utiče na kvalitet optužnica, Medenica je rekla da to mogu reći sudije koje po njima postupaju.„Ja nijesam imala priliku još nijednu da pogledam iz tog v.d. stanja, zato ne mogu dati komentar. Sigurno da vrhovno tužilaštvo, treba što prije da dobije tužioca“, dodala je Medenica.

Medenica je najavila da će uskoro biti poznat ishod odluke tog suda po žalbi na presudu za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića.

Na pres konferenciji na kojoj je predstavila Izvještaj o radu sudova za prošlu godinu Medenica je kazala da predstoji još vijećanje, nakon što su iznijeti dokazi na prethodnim sjednicama.

Za ubistvo Šćekića osuđeni su Budvanin Saša Boreta, Baranin Ljubo Bigović, Beranac Milan Šćekić Čila i Podgoričanin Ljubo Vujadinović, koji su dobili su maksimalne zatvorske kazne, po 30 godina.

To je treća presuda za ovaj težak zločin, a žalbe Vrhovnom sudu su uložili advokati i Tužilaštvo.U ovom osuđen je i Baranin Alan Kožar, zbog bombaških napada na gradilište hotela “Splendid”.

Povodom sporenja oko određivanja pritvora u mnogim, posebno predmetima korupcije i organizovanog kriminala, Medenica je najavila da je to pitanje predmet razmatranja tokom pripreme izmjena krivičnog zakonodavstva.

To se posebno odnosi na stavku “uznemiravanje javnosti” kao osnov za određivanje pritvora.

"Radi se na izmjenama Krivičnog zakonika pa će i to pitanje predmet razmatranja", rekla je ona.

Inače, po ovom osnovu optuženi za pranje para Duško Šarić ostao je u pritvoru.

Apelacioni sud danas je ukinuo pritvor Dušku Šariću i Jovici Lončaru.

Medenica je zamjerila i medijima da vrše presiju na sudove u ovom kontekstu, te da se stavaraju klimu da sudija mora osumnjičenog po svaku cijenu da pošalje iza rešetaka.

"Sjećate se predmeta Škerović kada na kraju tužilac nije ni podigao optužnicu za dijelu zbog koga se insistiralo na određivanju pritvora", navela je predsjednica Vrhovnog suda.

Rajko Škerović je osuđen samo za nedozvoljeno držanje oružja, jer je odgovornost za drogu pronađenu u njegovim objektima preuzeo Baranin Veljko Bulatović.

Vesna Medenica je izrazila zadovoljstvo radom sudova u prošloj godini, iznoseći podatke o njihovoj ažurnosti.

Takođe je najavila da bi do kraja godine trebalo biti poznati detalji oko racionalizacije sudske mreže, odnosno stvaranja jednog odjeljenja koje će se baviti predmetima organizovanog kriminala i korupcije u Višem sudu u Podgorici.

Pošto će u istom kontekstu svi predmeti iz bjelopoljskog Privrednog suda biti prebačeni u podgorički jer se tamnošnji ukida, ona je kazala da se već detaljno radi na tome.

Na pitanje da li će se ponovo kandidovati za predsjednicu Vrhovnog suda Medenica je kazala da o tome ima kad da odluči nakon što Sudski savjet raspiše oglas.

Bonus video: