Brojne proslave praznika čitanja

U cilju popularizacije knjige i čitanja u svim Gradskim knjižarama u Crnoj Gori biće realizovani bogati programi
2 komentar(a)
knjige, Foto: Shutterstock.com
knjige, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.04.2014. 08:18h

Crna Gora će prvi put na nacionalnom nivou obilježiti 23. april - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Gradska knjižara iz Podgorice kroz manifestaciju Noć knjige obilježiće ovaj praznik u svojim objektima, raznim programima pod sloganom “Osatnimo budni uz knjigu”.

U cilju popularizacije knjige i čitanja, u svim Gradskim knjižarama u Crnoj Gori biće organizovani programi koji će se realizovati od 18 do jedan sat iza ponoći.

Tako će u Gradskoj knjižari na Trgu Republike u Podgorici u 19 sati gostovati Balša Brković, Branko Baletić i Bogić Rakočević, a u 20 sati Predrag Sekulić.

U gradskoj knjižari u šoping centru Mall of Montenegro u Podgorici u 20 sati gostovaće Slavica Perović, Goran Danilović i Tanja Bakić, a u Gradskoj knjižari u ulici Ivana Vujoševića u Podgorici, u 19 sati gostovaće Ognjen Spahić i u 20 sati Ksenija Popović.

U Gradskoj knjižari na Rimskom trgu u 20 sati gostovaće Bećir Vuković i Nikola Nikolić. Gradska knjižara prirediće značajne popuste na izdanja Lagune, Clio, Arhipelag, Geopoetika, Vulkan...

Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević“ i ove godine će obilježiti Svjetski dan knjige i autorskih prava, ovoga puta kampanjom i programom pod sloganom “San noći knjige”.

Kao centralni događaj, Nacionalna biblioteka će večeras u 20 sati organizovati izložbu knjiga posvećenih Vilijamu Šekspiru. Riječ je o postavci odabranih izdanja Šekpirovih djela i djela o Šekspiru na raznim jezicima, koja se čuvaju u fondovima Nacionalne biblioteke.

Izložbu će otvoriti ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Crnoj Gori, Jan Viting.

Narodna biblioteka “Radosav Ljumović“ iz Podgorice, povodom Međunarodnog dana knjige i 450 godina od rođenja poznatog engleskog književnika, organizuje veče o životu i djelu Viljema Šekspira, koje će biti održano večeras u 19 sati u Kosoj sali.

Na večeri će govoriti prof. dr Bojka Đukanović i prof. dr Janko Andrijašević. Bibliotekari Narodne biblioteke će povodom Međunarodnog dana knjige danas u 11 sati posjetiti Resursni centar za djecu i mlade “Podgorica“ i održati radionicu “Družimo se s knjigom”.

Biblioteka za slijepe Crne Gore je povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava sinoć organizovala program u okviru kojeg je promovisano Brajevo pismo i njegov značaj za osobe oštećenog vida. U programu su učestvovali srednjoškolci oštećenog vida iz Podgorice, Bojana Otašević, Miljan Otašević, Anđela Dragović i Nikola Zekić.

Udruženje bibliotekara Crne Gore i Gimnazija “Slobodan Škerović“ iz Podgorice obilježavaju Svjetski dan knjige i autorskih prava programom posvećenim Oskaru Daviču.

Poeziju Oskara Daviča govoriće Ivana Petrović i Ivan Radović, članovi recitatorske sekcije Gimnazije, dok će medijator programa biti Nebojša Knežević, bibliotekar. Program posvećen Daviču biće održan večeras u 19 sati u Biblioteci Gimnazije “Slobodan Škerović“.

Bonus video: