Tužio ZIKS: Rekli su mi - nećeš živ izaći iz zatvora

Piše da mu je umanjena životna aktivnost, da je pretrpio strah, narušen fizički izgled
1015 pregleda 21 komentar(a)
Jagoš Petrović, Foto: Facebook
Jagoš Petrović, Foto: Facebook
Ažurirano: 23.04.2014. 15:44h

Bivši osuđenik, Baranin Jagoš Petrović, kazao je juče u Osnovnom sudu u Podgorici da mu je šef obezbjeđenja Velimir Veljo Perović prijetio smrću i govorio da neće živ izaći iz zatvora.

Petrović je to saopštio na suđenju u predmetu po njegovoj tužbi protiv Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu (ZIKS).

On se na tužbu odlučio nakon što mu je službenik obezbjeđenja ZIKS-a polomio nos službenom motorolom, u incidentu koji se dogodio 6. jula 2011. godine.

“Tog dana sam više tjelesnih povreda zadobio. Polomljen mi je nos, jagodična kost... nakon čega sam morao da istrpim nekoliko operacija”, kazao je Petrović.

Dodao je da su mu od tadašnjih udaraca i zubi popucali.

“Nakon operacije nosa, izvadili su mi šest zuba koji su popucali od siline udaraca. I danas trpim posljedice prebijanja. Asmatičar sam od djetinjstva a neko vrijeme i srčani bolesnik. Stanje mi se nakon napada pogoršalo. Mnogo puta sam nakon toga bio u Kliničkom centru na liječenju i nekoliko puta su me, po nalogu Ministarstva pravde, puštali iz ZIKS-a na kućno liječenje”, rekao je Petrović.

Dodao je da je doživio velike pritiske od čuvara reda u ZIKS-u, nakon što se odlučio za tužbu.

“Rukovodilac službe obezbjeđenja Veljo Perović mi je prijetio smrću. Smještao me je u izolaciju i više puta mi je govorio da neću živ izaći iz zatvora. Mnogo sam tamo propatio”, rekao je Petrović.

U tužbi bivšeg osuđenika piše da mu je, nakon povređivanja, znatno umanjena životna aktivnost, da je pretrpio strah, da mu je narušen fizički izgled...

“Nekoliko puta sam bio i kod psihijatra i psihologa. Kada sam dobio amnestiju prošle godine i kada sam čuo da idem kući, umjesto kao svaki normalan čovjek i osuđenik da se radujem, ja sam pokušao da izvršim samoubistvo”, kazao je Petrović.

Petrović, koji je gotovo deceniju proveo iza rešetaka, osuđivan je zbog krivičnih djela razbojništvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, falsifikovanje isprave i produženo krivično djelo, ali i zbog krivičnog djela omogućavanje uživanja opojnih droga.

Boravak iza zatvorskih zidina Petrović je obilježio nizom težih disciplinskih prekršaja, zbog kojih mu je svaki put izricana disciplinska mjera upućivanje u samicu i zadržavanje u četvrtoj klasifikacionoj grupi sa smještajem u odjeljenje sa intenzivnim nadzorom u kojem su smješteni zatvorenici neprilagođenog ponašanja.

Petrović je sredinom novembra prošle godine izoštrenom kašikom više puta ubo zatvorenika Ivana Vujovića, zadajući mu lakše tjelesne povrede.

Bonus video: