Obilježavanje jubileja: 450 godina od rođenja Vilijema Šekspira

Planirano je da najvećim dijelom 10. skup anglista koji se održava na Filozofskom fakultetu bude posvećen Šekspirovom životu i radu
0 komentar(a)
Vilijem Šekspir, Foto: Shutterstock
Vilijem Šekspir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.04.2014. 16:06h

Studijski program za engleski jezik i književnost će organizacijom interesantnih dešavanja proslaviti značajan jubilej za sve angliste - 450 godina od Šekspirovog rođenja (26. april).

Osim angažmana profesora u pojedine aktivnosti biće uključeni i studenti svih studijskih godina ovoga Studijskog programa, a posebno u dvije značajne aktivnosti: takmičenje za najbolji esej o Šekspiru, kao i prevod Šekspirovog soneta 116, na crnogorski jezik.

Pored toga student u saradnji sa prof. dr Jankom Andrijaševićem pripremaju predastavu inspirisanu Šeksirovim djelima koju će predstaviti na Filozofskom fakultetu, ali i u drugim gradovima Crne Gore.

Organizacioni odbor uključen u obilježavanje ovoga jubileja organizovaće okrugli sto na temu “Što je nama Šekspir danas?” na kojoj će učešće uzeti eminentni stvaraoci iz Crne Gore i regiona.

Planirano je i gostovanje istaknutih predavača iz regiona i Velike Britanije, koji će govoriti o Šekspiru na predavanjima koja će osim za studentE, biti otvorena i za širu publiku.

"Ove godine pokrenut projekat priređivanja višetomne hrestomatije o Šeksirovom djelu i različitim mogućnostima njegove interpretacije, na čemu će profesori ovog Studijskog programa sarađivati sa kolegama sa univerziteta u regionu (Novi Sad, Beograd, Zagreb, Banja Luka, Skoplje...).

Planirano je da najvećim dijelom desti jubilarni skup anglista koji se održava u organizaciji Studijskog programa za engleski jezik i književnost, na Filozofskom fakultetu u oktobru mjesecu, bude posvećen Šekspirovom životu i radu, čemu će doprinijeti profesori sa Oksforda, Kembridža i Prinstona, koji će biti počasni gosti ovog skupa”, najavila je dr Aleksandra Nikčević-Batrićević, rukovoditeljka Studijskog programa za engleski jezik i književnost, Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

Bonus video: