Stošić je zločin detaljno opisao

Iz Apelacionog suda tvrde da su kolege iz Višeg izvele pogrešne zaključke u vezi sa činjenicama tog krivičnog djela
77 pregleda 0 komentar(a)
rade stosic, Foto: Arhiva "Vijesti"
rade stosic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.04.2014. 16:35h

Apelacioni sud ukinuo je presudu kojom su Rade D. Stošić i Gondi T. Kristijan, oslobođeni optužbe da su iz koristoljublja 2005. ubili Klausa Dojčlendera.

Oslobađajuću presudu u Višem sudu u Podgorici izreklo je krivično vijeće kojim je predsjedavao sudija Predrag Tabaš.

Iz Apelacionog suda tvrde da su kolege iz Višeg izvele pogrešne zaključke u vezi sa činjenicama tog krivičnog djela i traže da se novi glavni pretres održi pred vijećem u potpuno izmijenjenom sastavu, jer je “prethodno vijeće dalo veći značaj određenim činjenicama nego što one po realnom stanju stvari imaju”.

Prema optužnici, Stošić i Gondi su ubili Dojčlendera 7. februara 2005. u Reževićima kod Budve. Oni su, kako piše, njemačkog državljanina ubili po dogovoru, sa umišljajem iz koristoljublja, u namjeri pribavljanja imovinske koristi.

Gondi je to, navodi se, uradio zbog 17.000 eura, a Stošić radi prisvajanja stana Dojčlendera, od 105 kvadrata u naselju Drobnići, koji je bio uknjižen na ime Stošića.

“Da je optuženi Stošić govorio nešto što se nije desilo u spoljnjem svijetu, on ne bi mogao saopštiti detalje i činjenice, u vezi povreda koje su se nalazile na tijelu Dojčlendera. Tako je Stošić opisao da je Dojčlenderu odsječena glava, obije ruke kao i obije noge, a opisao je i tačno mjesta gdje su ovi djelovi tijela odvojeni od trupa. Sve je ovo detaljno potvrđeno nalazom i mišljenjem vještaka medicinske struke. Dakle, odbrana optuženog Stošića potvrđena je u ovom dijelu u svim detaljima”, navodi se u rješenju Apelacionog suda.

Iz Apelacionog suda tvrde da utvrđeno činjenično stanje ne odgovara stvarnosti.

"Imajući u vidu ovakve nalaze vještaka, a dovedenu u vezu sa odbranom optuženog Stošića, nalazimo da je zaključak Višeg suda ozbiljno doveden u sumnju”

Kristijana zatekao iznad leša Dojčlendera i lokve krvi

Iz Apelacionog suda podsjećaju da je Stošić pred istražnim sudijom jasno naveo da se sa Gondi Kristijanom dogovorio da dođe u stan u kome je živio sa Dojčlederom, te da iskoristi njegov izlazak iz stana, pozvoni na vrata stana, što je ovaj i učinio.

"Kada mu je otvorio vrata i kada su zajedno ušli u stan, Gondi ga je ubio. Kada je Stošić ušao u stan, vidio je Dojčlendera koji je ležao na leđima dok je ispod njega bila lokva krvi i Gondi koji je stajao odmah pored tijela... Imajući u vidu ovakvu odbranu optuženog i iznijete nalaze i mišljenja vještaka, po nalaženju Apelacionog suda zaključak Višeg suda, a koji ide u pravcu tvrdnje da nije dokazano da se u konkretnom slučaju kod Dojčlendera radi o nasilnoj smrti, ozbiljno je doveden u sumnju".

Bonus video: