"Elektro opera": Miks elektronske i klasične muzike, i opere

“Elektro opera” večeras u Herceg Novom otvara Operosa Montenegro opera festival koji će trajati do 25. avgusta
148 pregleda 0 komentar(a)
Elektro opera, Foto: Slavica Kosić
Elektro opera, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 22.08.2018. 07:17h

Spektaklom “Elektro opera”, večeras u 21 sat u Herceg Novom, na tvrđavi Forte mare biće otvoren Operosa Montenegro opera festival.

“Prvi put se u regionu radi miks elektronske, klasične muzike i opere. U jedinstvenom spektaklu učestvuju DJ Danijel Čehranov, mecosopran Iva Lazović i “Operosa strings””, saopštili su organizatori. Sljedeće večeri na Trgu Belavista biće izveden performans “Trenutak za klasiku”, a centralno dešavanje ovogodišnjeg festivala je premijera opere “Karmen” Žorža Bizea na ljetnoj pozornici Kanli kula. Pedeset članova ekipe, 40 članova Operosa orkestra biće na sceni, dakle jedna ozbiljna, velika produkcija, sa umjetničkim direktorima iz cijelog svijeta, najviše iz Velike Britanije”, najavljeno je iz organizacije festivala.

Umjetnička direktorica i osnivač festivala Katerina Hataja ističe da već 12 godina “Operosa” promoviše mlade talente i okuplja internacionalne operske umjetnike i eksperte, kao i goste iz cijelog svijeta

“Cilj nam je da zajedno sa gradom postanemo operska institucija, da Herceg Novi bude grad opere, a Operosa festival renomirano mjesto na koje dolaze razna svjetska imena. Već 12 godina Operosa promoviše mlade umjetnike, a posebno zadovoljstvo je što ove godine imamo veliki broj talentovanih mladih iz cijelog svijeta koji učestvuju na festivalu”, kazala je portparolka Operosa Montenegro opera festivala Nina Kokeza.

“Kao specifična manifestacija u Crnoj Gori i regionu, Operosa festival promovišući klasičnu muziku sa fokusom na mlade talente, na najljepši način promoviše i Herceg Novi, pružajući priliku svim ljubiteljima klasične muzike, da svoja omiljena djela dožive u sasvim drugačijem i jedninstvenom ambijentu, na scenama tvrađava i Starog grada”, istakla je Natalija Terzić iz TO Herceg Novi.

Simonida Kordić kao predstavnica Opštine Herceg Novi smatra da Operosa projekat predstavlja bitnu osnovu za razvijanje dalje međunarodne saradnje što je veoma značajno za Opštinu Herceg Novi. Tanja Bošnjak u ime Herceg Festa istakla je da ih posebno raduje što su dio festivala koji iz godine u godinu dobija na kvalitetu i staje rame uz rame sa svjetskim Festivalima.

Bonus video: