Borba za prevlast u spuškom zatvoru

Revoltirani službenici spuško zatvora tvrde da je u ZIKS-u “klima nezdrava”
531 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2014. 19:25h

Iako je 8. marta izazvao tuču na sindikalnoj proslavi ZIKS-a, službenik Velimir Veljo Perović je napredovao, što je izazvalo nezadovoljstvo više njegovih kolega.

Perovićevo naimenovanje na mjesto zapovjednika zatvorske policije, više sagovornika "Vijesti" ocijenilo je kao krunski dokaz loše kadrovske politike direktora ZIKS-a Miljana Perovića.

Iako on tvrdi da su kadrovske promjene u cilju boljeg funkcionisanja Zavoda, više službenika spuškog zatvora, reklo je “Vijestima” da je to unutrašnji sukob ZIKS-u i borba za prevlast.

Perović je početkom prošle sedmice smijenio desetak starješina. U jeku smjena, premještaj je tražio načelnik KPD Milan Radović.

Milan Radović

Službenici koji su se obratili "Vijestima", a koji su insistirali na anonimnosti, tvrde da Radović nije želio da dozvoli da se u KPD vrate kadrovi čije se ime veže za brojne incidente.

Izvori "Vijesti" su pojasnili da kod Radovića nije bilo mjesta za službenike koje je uprava sada "rehabilitovala".

"Mi koji smo ovdje godinama razumijemo želju i potrebu kolege Velimira Velja Perovića da se vrati na rukovodeću poziciju u KP dom, ali je pitanje čime je on to zaslužio. Pitanje je i da li je ispravna kadrovska politika direktora Perovića i njegovog pomoćnika Slađana Raičkovića, koji su nakon incidenta koji je upravo Veljo Perović napravio na proslavi 8. marta, odlučili da ga nagrade".

Sagovornik "Vijesti" tvrdi da nije prvi put da aktuelna uprava zatvora nagradi službenike nakon tuče sa kolegama.

"Primjer Perovića, koji je na proslavi prvo provocirao, a zatim i udario kolegu Marka Šljukića, šefa pravne službe nije usamljen, ali je pokazatelj kako se on obračunava sa kolegama koji mu nisu po volji. Činjenica je da su obojica bili u alkoholisanom stanju, ali je Veljo izazvao incident. Nakon toga, iako su svi očekivali da disciplinski odgovara, njega unapređuju. Da li se tako napreduje u službi? Zna li ministar pravde da ovdje ima službenika koji ne mogu da napreduju dalje od karaule, jer nemaju manir da tuku kolege i zatvorenike?", tvrdi sagovornik “Vijesti.

Milan Radović, kao ni Velimir Perović juče nijesu htjeli komentarisati navode službenika ZIKS-a. Miljan Perović nije odgovarao na poziv “Vijesti”.

Službenici tvrde da se Perović već ponaša kao načelnik

Nakon dogovora Miljana Perovića i Milana Radovića Perović je za vršioca dužnosti imenovao svog pomoćnika Slađana Raičkovića.

Službenici koji su se obratili “Vijestima” tvrde da zbog obaveza koje Raičković ima u upravi, on neće moći da se bavi poslovima koje treba da obavlja načelnik KPD i da će rukovođenje preuzeti Velimir Perović.

"Već je primjetno da je pomoćnik to prepustio upravo Velju Peroviću, koji se, iako nije ni nedjelju dana prošlo od kad je vraćen u KPD, ponaša kao da je u najmanju ruku načelnik. Ne znamo kome odgovara takvo stanje, ni čime je opčinio Raičkovića i Perovića, ali znamo da su ga upravo oni izabrali za radnika 2013. godine, iako je u toj godini radio samo nepuna četiri mjeseca", ispričali su revoltirani službenici.

Miljan Perović

Velimir Perović je za vrijeme dok je na čelu ZIKS-a bio bivši direktor Milan Radović, obavljao funkciju Rukovodioca službe obezbjeđenja. Za njegovo ime vezivani su brojna prebijanja osuđenih lica.

U februaru 2012. godine, porodica tadašnjeg zatvorenika Milivoja Milića javno ga je optužila da je tukao zatvorenika dok su ga tri stražara držala. Navodno, on je jedan od više od desetak službenika koji su krajem marta iste godine, nakon incidenta između osuđenika Ivana Vujovića i Milana Grbavčevića, pretukli Vujovića.

U julu 2011. godine Ombdusman Šućko Baković ispitivao je njegovu umješanost u nanošenje povreda osuđeniku Jagošu Petroviću, koji je prema prema zvaničnom objašnjenu uprave ZIKS-a, slučajno zadobio teži potres mozga, frakturu lobanje, prelom nosa na šest mjesta, lom jagodične kosti i to zato što mu je greškom "motorola" doletjela u glavu.

Klima nezdrava - smanjuju platu, obrazovani na karaulama

Revoltirani službenici spuško zatvora tvrde da je u ZIKS-u “klima nezdrava”, te da je uprava pokušala da im smanji mjesečne zarade.

"Zadnju platu obračunali su sa umanjenjem. Nakon obavještenja o štrajku stornirali su je i napravili novi obračun. To je sve rađeno na brzinu, kako plata ne bi kasnila duže od dan", tvrdi službenik Zavoda.

Isti sagovornik istakao je i nefer odnos starijih kolega, obično sa neodgovarajućom stručnom spremom, prema novim kolegama, koji su zvanje zatvorskog policajca stekli u Policijskoj akademiji.

"Oni će sjutra natjerati tu djecu da reaguju, ali i njih drže na karaulama i ne daju im adekvatno da se obuče, kako im ne bi dali pozitivne ocjene", kazao je on.

Galerija

Bonus video: