NEMOĆ DRŽAVE

Kajakaši zatočenici samovolje predsjednika Saveza

"Predsjednik KSCG Vladimir Šoć odbija da prijavi najbolje kajakaše za takmičenja", kazao je Milutin Šoć
224 pregleda 30 komentar(a)
Milutin Šoć, Foto: Predsjednik.me
Milutin Šoć, Foto: Predsjednik.me
28.03.2019. 09:11h

U crnogorskim sportskim kuloarima o Zakonu o sportu još se govori „novi”, iako praksa pokazuje da je prevaziđen i pisan samo kao paravan da razne Vladine komisije podijele dodatne honorare iz budžeta građana.

To je naročito vidljivo sada, kada je za v.d. direktora Uprave za mlade i sport došao sportista i osoba koja želi čestito i na pravi način da se miješa u svoj posao, olimpijski pobjednik Igor Vušurović. Sa tek jednim inspektorom za sport, zaduženim za nekoliko desetina saveza i nekoliko stotina sportskih organizacija, jedini vid borbe protiv samovolje pojedinca koji je uzurpirao rad nekog saveza je njegovo brisanje iz Registra.

Nakon istage međuresorskog radnog tima o radu sportskih saveza, Uprava je već izbrisala iz Registra nekoliko njih, a sada je u toku procudera brisanja Kajakaškog saveza Crne Gore. Ko će na kraju da plati ceh?! Sportisti, uprkos neskrivenoj želji Vušurovića da konačno novac koji izdvaja država nađe put do takmičara koji se bore pod crnogorskom zastavom.

"Kajakaški Svjetski kup je 25. maja u Segedinu i važan je za bodove i učešće na Svjetskom prvenstvu. Najboljim crnogorskim kajakašima prijeti propuštanje takmičenja, pošto je Savez taj koji ih prijavljuje. Njime rukovodi predsjednik Vladimir Šoć, koji je preko povezanih lica osnovao pet klubova i ima većinu u Skupštini, iako ti klubovi ne rade. U Crnoj Gori rade svega tri kluba. Predsjednik KSCG odbija da prijavi najbolje kajakaše, iako je direktor Uprave za sport ponudio da sopstvenim novcem finansira takmičenje sa kojeg bi najbolji išli da predstvaljaju Crnu Goru", priča za „Vijesti” Milutin Šoć, najbolji crnogorski kajakaš.

Inspektoru za sport Branislavu Ivanoviću nadležnost je samo da o neregularnosti izvijesti Upravu. On je krajem februara upoznao javnost sa nezakonitostima u crnogorskim sportskim savezima, i naglasio da je Kajakaškom savezu dat rok da ispravi neregularnosti. To, izgleda, neće biti slučaj.

"KSCG nema selektora, generalnog sekretara.., sve je u rukama Vladimira Šoća i u Savezu vlada samovolja. Takmičari su prinuđeni da sopstvenim novcem plaćaju pripreme, iako je Crnogorski olimpijski komitet godinama uplaćivao novac za to. To je i razlog što je KSCG na čelu sa Vladimirom Šoćem izopšten iz COK-a. Brisanje KSCG, ukoliko se brzo ne formira novi za slanje prijave, nama koji vrijedno treniramo ne znači ništa. Zar mjesece rada baciti tek tako? Pitamo se da li je trebalo da prihvatimo ponude selekcija iz okruženja da se takmičimo pod tuđom zastavom?! Sa kajakom starim 11 godina na 2,5 sekundi sam od rezultata za podijum na najvećim takmičenjima. A formu bi tek trebalo da finiširam na mjesečnim pripremama u Bačkoj Topoli. Za to sam sam obezbijedio novac, ali uzaludno je sve potrošiti ako nema takmičenja", zaključio je Šoć.

On je zbog hrabrosti u više akcija spasavanja nosilac medalje za hrabrost...

Osataje da se vidi da li će i talentovani Miloš Leković, Marko Vukotić..., plaćati ceh samovolji Vladimira Šoća?