Prije i poslije jela, treba ruke prati...

Ruke su najveći izvor mikroba u kući. Istraživanja pokazuju da redovno pranje ruku smanjuje prehlade i dijareju
196 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2014. 06:48h

Izbjegavanjem redovne higijene možemo da se zarazimo raznim bakterijama, a da se to ne bi dogodilo, potrebno je da vodimo svakodnevnu brigu o tijelu. Mnogi ne pridaju toliko pažnje higijeni i smatraju da je potrebno prati ruke samo pred neki obrok ili pri ulasku i izlasku iz toaleta. Ipak, ovih 20 činjenica će vas sigurno navesti da povedete više računa o sebi.

- Naučnici sa Univerziteta u Arizoni došli su do saznanja da je daljinski upravljač najveći nosilac bakterija u bolničkim sobama, gori čak i od WC dasaka. Oni šire stafilokoku, bakteriju otpornu na antibiotike, zbog koje u prosjeku godišnje bude 90.000 smrtnih slučajeva.

- Antibakterijski sapun uopšte nije efikasniji u sprečavanju infekcija od običnih sapuna, a triklosan, aktivni sastojak sapuna, može da poremeti vaše seksualne horomone.

- Drevni Egipćani i Asteci trljali su urin na kožu kako bi se liječili od posjekotina i opekotina. Poznato je da ureja, ključna hemikalija u urinu, ubija gljivice i bakterije.

- Studija u kojoj je učestvovalo preko 11.000 djece utvrdila je da pretjerana higijenska okolina povećava rizik od atopijskog dermatitisa i astme.

- Uprkos vjerovanju, ne postoji “pravilo od pet sekundi” kada je u pitanju hrana koja je pala na pod. Bakterije se nastalože na hrani istog trenutka.

- Kralj Henri IV naredio je svojim vitezovima da se okupaju bar jednom u životu.

- Prva četkica za zube sastojala se od dlaka sibirske svinje. Napravljena je u Kini 1498. godine.

Ruke su najveći izvor mikroba u kući. Istraživanja pokazuju da redovno pranje ruku smanjuje prehlade i dijareju.

- Čak 60 odsto muškaraca i 40 odsto žena ne peru ruke nakon posete toaletu.

- Puštanje vode u WC šolju, bez spuštanja poklopca, može da raširi bakterije po kupatilu na udaljenosti do 2 metra.

- Korišćeni kuhinjski sunđer može da sadrži na hiljade bakterija, uključujući ešerihiju koli i salmonelu. Sunđer je idealno mesto za gomilanje bakterija.

- Dok neke bakterije uzrokuju bolesti, druge su i te kako korisne. One su temelj prehrambenog lanca, bez kojih uopše ne bismo mogli da preživivimo na Zemlji.

- Spavaća soba je savršeno plodno tlo za grinje koje se hrane mrtvom kožom. Prosječna osoba odbaci do 10 g mrtve kože sedmično i do 18 kg tokom celog života.

- Bris uzet sa ručki ženskih torbica pokazao je da je na tom mestu bilo po 25.000 bakterija po kvadratnom centimetru. Trećina ženskih torbica bila je pozitivna i na fekalne bakterije. Torbe dolaze u kontakt s vrlo prljavim mjestima, uključujući javni prevoz, WC, restorane i podove kafića.

- Istraživanje je pokazalo da 39 odsto ugostiteljskih radnika ne opere ruke nakon odlaska u WC, a čak 53 odsto njih ne opere ruke prije spremanja hrane.

Bonus video: