Korak po korak, zalogaj po zalogaj

Opustite se i uživajte u laganom vraćanju na stare staze. Korak po korak, zalogaj po zalogaj
0 komentar(a)
cvijeće, bašta, Foto: Shutterstock
cvijeće, bašta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.04.2014. 06:57h

Praznici su u toku, post je završen. Vaša dežurna gunđalica želi da vas podseti na neke detalje. O, ne, evo je opet! Slobodno recite. Šta ću, kad ne mogu da odolim?

Pretpostavimo da ste postili (a i ako niste), neka umerenost bude vaš moto ovih dana.

Isto tako ćemo da pretpostavimo da je praznična trpeza opširna i sveobuhvatna i priznajem da je pravo bildovanje karaktera ostati cool, što bi rekla naša omladina.

„Izdržali smo ceo post, pa možemo sad da se opustimo“. Da? Ne!

Kao prvo, nemojte da „izdržavate“ post, to nije kazna, već pročišćenje na svim nivoima.

Drugo, pod opuštanjem ne bi trebalo da se podrazumeva uzimanje velikih količina hrane. Ne preterujte sa hranom koja vam nije bila u jelovniku neko vreme. Širite repertoar postepeno. To su uglavnom namirnice životinjskog porekla čije je varenje složeniji i duži proces.

Kolači razni, u većim količinama - povucite ručnu!

Ne treba se zatrpati ovom hranom koju je oraganizam malo i „zaboravio“. Može da nas učini umornim, da nam napravi probleme sa varenjem i probavom. Oni koji imaju povišen pritisak, šećernu bolest, povišene vrednosti masnoća u krvi, probleme sa organima za varenje treba da budu posebno obazrivi.

Opustite se i uživajte u laganom vraćanju na stare staze. Korak po korak, zalogaj po zalogaj. Nije mi namera da zastrašim, već da podsetim.

I da podsetim na hranu koja vas je „pročišćavala“ u prethodnom periodu: voće, povrće, integralne žitarice , mahunarke. Predlažem da to i dalje ostane baza vaše ishrane.

Vesnici proleća na pijacama i u piljarama su još uvek oni iz staklenika i njih treba obazrivo uvesti na tanjire i u činije. Ko bi odoleo toj svežini i bojama! Uživajte u praznicima sa dragim ljudima.

Pored hrane, tu su druženja, šetnje, rad u bašti (ili makar na terasi), vožnja bicikla i ostale aktivnosti, po mogućstvu u prirodi - verujem da ćete da smislite već nešto što će učiniti da budete zadovoljni, puni elana, uskladu sa sobom i sa prirodom.

ordinacijabalans.me

Bonus video: