Kratke majice i pantalone nisu dobre za vaše jajnike

Oblačenje nije osnovni razlog za pojavu upale. Pored naslijeđene sklonosti ka ovim infekcijama, važno je i seksualno ponašanje
69 pregleda 0 komentar(a)
jajnik, djevojka, tijelo, Foto: Shutterstock
jajnik, djevojka, tijelo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.04.2014. 14:46h

Upala jajnika je jedan od najčešćih ginekoloških problema, jer svaka bakterijska infekcija iz donjih genitalija može da dospije do unutrašnjih reproduktivnih organa. Oslabljen imunitet dodatno pogoduje širenju infekcije, pa ginekolozi savjetuju da se oblačite toplije jer tako čuvate i zdravlje genitalnih organa. Za jajnike je specifično da im prija utopljavanje i grijanje. Kratke majice i pantalone s plitkim strukom jesu moderne, ali ne štite stomak od hladnoće.

Šta izaziva infekciju

Naravno, oblačenje nije osnovni razlog za pojavu upale. Pored naslijeđene sklonosti ka ovim infekcijama, važno je i seksualno ponašanje.

- Prilikom nezaštićenih seksualnih odnosa partneri razmjenjuju svoju bakterijsku floru, pa tim putem može da dođe i do infekcije hlamidijom, gonokokom ili drugim bakterijama. Njima ne odgovara kisjela sredina vagine, pa one idu dublje preko grlića materice do jajnika.

- Pojedine ginekološke intervencije koje se rade u dijagnostičke i terapijske svrhe, kao i prekidi trudnoće i porađaji, takođe mogu da otvore put zapaljenjima.

- Upala jajnika može da bude uzrokovana i nošenjem spirale, pa bi žene koje je koriste kao kontraceptivno sredstvo najmanje jednom godišnje trebalo da kontrolišu zdravlje genitalnih organa.

- Do jajnika mogu da stignu i infekcije iz organa koji se nalaze u blizini genitalija. Ispred materice se nalazi mokraćna bešika, iza nje je debelo crijevo, a u blizini desnog jajnika je slijepo crevo. Ukoliko postoji zapaljenje bilo kog od ovih organa, bakterije dospijevaju do jajnika.

Bol je prvi simptom

Akutnu upalu jajnika prate napetost i bolovi u donjem dijelu stomaka, u nekim slučajevima javlja se temperatura i slabost. Bol je obično lokalizovana lijevo ili desno u donjem stomaku, i karakteristično je da se širi prema nozi. U početnoj fazi bolovi ne moraju biti toliko jaki, pa je to razlog što se odlaže odlazak kod ginekologa.

Pojačan sekret može biti jedan od prvih simptoma upale jajnika, ali on ne može sa sigurnošću da ukaže na ovaj problem. Jajnici se nalaze u maloj karlici u trbušnoj duplji, pa uzimanjem brisa iz vagine često nije moguće naći pravi uzrok zapaljenja.

Osim toga, kod hroničnih upala simptomi nisu tako izraženi, boli gotovo da i nema, a sekret može varirati ili čak iščeznuti.

Liječenje antibioticima

Da bi se dobila prava klinička slika jajnika, potrebno je da se uradi ginekološki pregled, ultrazvučna dijagnostika organa male karlice, te analize krvi i mokraće. Liječenje upale jajnika može da sprovede samo ljekar ginekolog nakon detaljnog istraživanja i pronalaženja pravog uzroka upalnog procesa.

To je, uglavnom, dugotrajan proces, koji se ne smije prekidati čak i kada nestanu svi simptomi. Najčešće se prepisuju antibiotici širokog spektra koji pokrivaju sve poznate uzročnike.

Izuzetno važno da se upala jajnika na vreme liječi, jer može dovesti do trajnih posledica. U najgorem slučaju može uzrokuje sterilitet. Zato je neophodno da, čim se pojave simptomi koji ukazuju na upalu jajanika, žena potraži pomoć ginekologa.

Akutnu upalu jajnika prate napetost i bolovi u donjem dijelu stomaka, u nekim slučajevima javlja se temperatura i slabost. Bol je obično lokalizovana lijevo ili desno u donjem stomaku, i karakteristično je da se širi prema nozi

Bonus video: