Kantarion - antidepresiv i lijek za sve ženske probleme

Kantarionovo ulje se ne smije stavljati na svježe rane
3328 pregleda 0 komentar(a)
kantarion, Foto: Shutterstock
kantarion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.04.2014. 11:52h

Kantarion je biljka sa veoma snažnim antidepresivnim dejstvom, a pored toga je već vjekovima nezamjenljiv kao lijek za mnoge “ženske bolesti”.

Čaj od kantariona umirujuće djeluje na nervni sistem, liječi poremećaje spavanja, uklanja umor, tugu, bezvoljnost i melanholiju.

Budući da djeluje na hormone, uklanja simptome PMS-a i menopauze (posebno čestih promjena raspoloženja).

Pomaže kod menstrualnih grčeva, liječi anemiju i još mnogo toga. Može se davati djevojčicama u pubertetu kako bi im se pomoglo u pravilnom razvoju polnih organa.

Način pripreme: veliku kašiku kantariona prelijte s 2,5 dl kipuće vode, poklopite i pustite da odstoji 10-15 minuta, procijedite te pijte tri puta na dan.

Napomena: čaj treba piti 6-8 sedmica bez prestanaka i onda napraviti pauzu od 3 sedmice, nakon čega se ponovo može piti. Rezultati su vidljivi nakon nekoliko nedjelja. Dok ste pod terapijom, ne izlažite se suncu jer može izazvati stvaranje mrlja na koži. Takođe, poništava djelovanje kontraceptivnih pilula

Vrlo je ljekovita i bere se kad je sunce najsnažnije- u julu i avgustu.

Kada se koristi u svrhu liječenja depresije kantarion nije brz lijek. Biljka pomaže tijelu i duši da se oporavi, te se izgradi čvrst temelj za kompletno izlječenje.

Kantarionovo ulje od davnina je poznato kao ulje koje se nanosi na sve rane a pomaže kod rana, opekotina prvog stepena upale janika, vaginalnih infekcija (gljivica i virusnih infekcija, uključujući HPV, herpes), hemoroida, proširenih vena, čireva, ožiljaka, strija i akni, reume i gihta, upale mišića i nerava

Kantarionovo ulje je odlično za sprječavanje rana kod bolesnika koji stalno leže.

Zavoj s uljem potrebno je mijenjati nekoliko puta dnevno. Kantarionovo ulje odličan je izbor za masažu radi povoljnog djelovanja na cirkulaciju.

Kantarionovo ulje mogu koristiti i trudnice protiv strija i za perinealnu masažu ali ne smiju piti čaj od kantariona.

Žene koje imaju upalu janika ili neku infekciju treba da koriste tampon namočen u kantarionovo ulje i da ga koriste kao vaginaletu.

U slučaju kirurškog tretmana raka dojke, kao i liječenju rana nakon završene operacije neki liječnici preporučuju upotrebu kantarionovog ulja u procesu zarastanja rane.

Kod hemeroida, čireva, proširenih vena, herpesa, akni, ožiljaka, iritacija i opekotina preporučuje se mazanje uljem nekoliko puta dnevno.

Kantarionovo ulje se ne smije stavljati na svježe rane.

Bonus video: