Umjesto 140.000, na računu ga dočekalo 600 eura

Direktor filijale je sa nekoliko blanko računa koje je V.B. lično potpisao, skidao na desetine hiljada eura, pa ih ponovo uplaćivao, sve do smrti
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2014. 14:03h

Ni poslije puna dva mjeseca Budvanin V.B. ne može se oporaviti od šoka nakon što je 19. februara došao u budvansku filijalu Crnogorske komeracijalne banke (CKB) i saznao da umjesto 140 hiljada na računu ima svega 600 eura.

Poruka, koja je u cik zore stigla na njegov mobilni telefon “Doći će čovjek i donijeti ti pare sa kamatom“, koju mu je poslao dalji rođak, tragično nastradali direktor filijale CKB-a B.B, od života V.B. napravila je pravi košmar.

Da se nešto strašno dogodilo, uvjerio se nekoliko sati kasnije, kada je odmah po otvaranju filijale, došao u banku da provjeri stanje na svome računu, gdje mu je saopšteno da ima 600 eura, jer je u prethodna tri navrata podigao na desetine hiljada eura.

Novac koji je dobio od prodaje kuće, kako bi vratio dug za kredit CKB-a, a ostatak oročio kako bi izmirio komunalije za prodatu nekretninu, nestao je, a od službenika banke dobio je informaciju da je upravo direktor sa nekoliko blanko računa koje je V.B. lično potpisao, skidao na desetine hiljada eura, pa ih ponovo uplaćivao, sve do smrti, kada je račun ostao potpuno prazan.

Ogorčen na upravu CKB-a i njeno obrazloženje da su novčane transkacije obavljene po zakonu, te nakon dvomjesečenih ubjeđivanja da cijeli spor riješe mirnim putem, V.B. odlučuje da presavije tabak. Podnosi kotorskom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv N.N. lica zaposlenih u budvanskoj filijali CKB-a, zbog zloupotrebe službenog položaja, a Osnovom sudu u Kotoru tužbu protiv CKB-a za povraćaj 140 hiljada eura.

Novac je V.B. dobio od prodaje kuće, kako bi izmirio kredit uzet u CKB-u, a ostatak oročio da bi izmirio komunalije za prodatu nekretninu. Međutim, sve je nestalo

On je do detalja ispričao kako je jednostavno izigrano njegovo povjerenje i kako već dva mjeseca ne može da dođe sebi.

„Prodao sam turistički objekat kako bih vratio kredit CKB-u, jer nisam bio više u stanju da redovno izmirujem obaveze. Dio novca od 170 hiljada eura sam oročio kod banke i to upravo u filijali CKB-a, jer mi je pokojni direktor bio dalji rođak. Imao sam potpuno povjerenje i oročio sam novac, uvijek na po tri mjeseca i onda sam ponovo obnavljao ugovor. Novac sam ostavio kako bih izmirio komunalije za taj objekat. Jednog dana, ugovor je istekao i on me je nazvao i rekao mi da se hitno vidimo jer mu, navodno, dolazi nekakva kontrola iz Centralne banke, pa da napravimo produženje ugovora. Umjesto da dođem u banku, on mi je kazao da će papire donijeti, kako se ja ne bih mučio i da se nađemo u jednom budvanskom lokalu. Naravno, ja sam pristao, jer ništa nisam sumnjao. Kazao mi je da dio novca od 30 hiljada prebacimo na račun moga sina, zbog bolje kamate, a da ovu glavnicu od 140 hiljada ostavimo na mom računu“, počinje priču vidno potresen V.B.

Uz naglasak što ga je zaista sramota što je doveden u ovakav položaj, V.B. navodi da je njegova i egzistencija njegove porodice jednostavno dovedena u pitanje, jer novac je trebalo još prije mjesec da uplati za izmirivanje komunalija.

„Potpisao sam dokumenta koja mi je direktor dao, ne sluteći da potpisujem i blanko naloge za podizanje novca. Nisam imao naočare, a i ko bi sumnjao, jer sam do tada uvijek produžavao ugovor o oročenoj štednji. Poslije svega što se izdešavalo, ja sam tražio da vidim listig isplata i uplata, i uvijerio sam se da je zamislite, bez moga znanja, sa računa 1. februara isplaćeno prvo 50 hiljada, pa 90 hiljada eura, pa tri dana kasnije 50 hiljada. I sve te transkacije nikome u banci nijesu bile sumnjive, da neko uzima u kešu toliki novac. Nakon što sam od direktora dobio poruku toga jutra, otišao sam u banku, i pozlilo mi je kada mi je rečeno da je na računu 600 eura. Službenici su me podučili kako da napišem reklamaciju. Oni su pisali, jer ja nisam bio u stanju ništa da uradim“, nastavlja priču V.B.

„Potpisao sam dokumenta koja mi je direktor dao, ne sluteći da potpisujem i blanko naloge za podizanje novca. Nisam imao naočare, a i ko bi sumnjao, jer sam do tada uvijek produžavao ugovor o oročenoj štednji. Poslije svega što se izdešavalo, ja sam tražio da vidim listig isplata i uplata, i uvijerio sam se da je zamislite, bez moga znanja, sa računa 1. februara isplaćeno prvo 50 hiljada, pa 90 hiljada eura, pa tri dana kasnije 50 hiljada

Ostaje da se vidi koliko će kotorski sud i tužilaštvo regovati u ovom slučaju.

Banka tvrdi da su svi nalozi bili zakoniti

„Vijesti“ su uputile pitanje centralni CKB-a u Podgorici da odgovori da li je ispitala navode V.B, pokrenula istragu unutar filijale u Budvi, te da li će prihvatiti da nadoknadi štetu, ali iz banke nijesu htjeli da komentarišu slučaj.

U pismu koje je banka uputila oštećenom V.B. sredinom marta navodi se da je “banka utvrdila da sporni nalozi sadrže sve bitne elemente propisane članom 8. Odluke o minimumu elemenata kreditnog i debitnog naloga“.

“Banka je takođe utvrdila da su se ispunili svi uslovi za izvršenje transfera u skladu sa članom 8. Zakona o platnom prometu, a kako je banka u vezi sa članom 10 istog Zakona dužna, da kao izvršna institucija, izvrši transfere u punom iznosu koji je naznačen u nalogu, bez ikakvih odbitaka, to su oni i izvršeni“, navodi se u odgovoru CKB-a dostavljenom V.B.

Galerija

Bonus video: