Četiri znaka koja vas upozoravaju da ćete doživjeti srčani udar

Kada shvatite da imate srčani napad, moglo bi biti već kasno da se spriječi smrt ili trajno oštećenje srca
58 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2014. 12:01h

Iako mnogi misle drugačlje, srčani udar se rijetko dešava "iz vedra neba". Tačnije, tijelo pokušava da upozori danima ranije, sedmicama, nekada čak i mjesec ili dva prije samog udara.

Nažalost, kada shvatite da imate srčani napad, moglo bi biti već kasno da se spriječi smrt ili trajno oštećenje srca.

Takozvani "tihi" srčani napad, sa znakovima i simptovima koji su umjereni ili se čine nepovezanim za srce dugo su zabrinjavali kardiovaskularnog eksperta dr Čonsi Krandal.

Nedavno je doktor kreirao specijalnu besplatnu video prezentaciju o četiri zlokobna upozoravajuća simptoma na koja treba posebno obratiti pažnju.

Četiri znaka o kojima govori dr Krandal su: bol u prsima, iako svaki bol u prsima ne mora da znači i srčani udar. Može se osjetiti i bol u vratu, rukama, leđima, čak i vilici. Drugi znak je znojenje i mučnina. Treći znak su problemi sa disanjem, a četvrti znak je problem sa želucem.

Statistike pokazuju jasnu vezu između odlaganja liječenja simptoma srčanog udara i smrti ili oboljenja. Zbog toga je veoma važno znati šta vam vaše srce želi reći znakovima upozorenja koji su prikazani u videu dr Krandal.

U navedenom videu dr Krandal priča istinitu priču o čovjeku koji je zanemario simptome i umalo nije doživio ono najgore - smrt.

Priča jeste strašna, ali u isto vrijeme i osvještava da dobro otvorimo oči i ne zanemaruje znakove koje nam naše tijelo šalje.

Galerija

Bonus video: