Šef duvanske mafije uzalud krčmi imovinu:Nema kupca za Kestnerovu kuću

On prodaje 15.000 kvadrata nekretnina - placeve, njive, kuću...
302 pregleda 0 komentar(a)
Srećko Kestner, Foto: Arhiva "Vijesti"
Srećko Kestner, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.04.2014. 18:59h

Imovina koju osuđeni šef balkanske duvanske mafije, Podgoričanin Srećko Kestner posjeduje u Crnoj Gori, godinama ne može da nađe kupca.

Kestner od 2006. godine prodaje nešto više od 15.000 kvadrata nekretnina - placeve, njive, kuću površine 106 kvadrata i magacin čija je kvadratura 3.350 metara.

“Vijesti” su imale uvid u punomoćje, koje su Kestner i njegova supruga Suzana potpisali advokatu Đuru Čepiću iz Beograda i Podgoričaninu Golubu Martiću.

U tom dokumentu piše da se Čepić i Martić ovlašćuju da u ime i za račun Kestnera mogu prodati ili dati u zakup njihovu imovinu u Tuzima, a koja je prepisana na njihovu maloljetnu djecu R. K. (16) i F. K. (14).

Kestneri u tom dijelu Podgorice imaju ukupno 15.051 kvadrata imovine.

“Ovlašćuju se da mogu nepokretnosti prodati ili dati u zakup, u tom cilju zaključiti predugovor i ugovor o zakupu ili kupoprodaji, potpisati ih i ovjeriti pred nadležnim sudom. Ugovarati sve odredbe kao i cijenu zakupa ili kupoprodajnu cijenu, iste primati na ruke ili preko računa”, piše u punomoćju, koje je pečatirano u Ambasadi nekadašnje zajednice Srbije i Crne Gore u Tunisu.

Dodaje se da Čepić i Martić mogu i preduzimati sve potrebne radnje pred nadležnim Centrom za socijalni rad, nadležnim organima opštinske uprave, katastarskom upravom i drugim institucijama..

“Gdje nađu za potrebno u cilju pribavljanja potrebnih saglasnosti, te po potrebi i dozvolu za obavljanje saglasnosti u navedenom objektu, te sve drugo što nađu za potrebno u gore navedenim ciljevima, dakle da mogu u svemu djelovati kao mi”, piše u dokumentu koji je tada potpisao bračni par Kestner.

No, i pored ovlašćenja Čepić i Martić očito nijesu uspjeli pronaći kupca za Kestnerovu imovinu, koja je, prema podacima Uprave za nekretnine i dalje upisana na njegovu djecu.

“Vijesti” juče nijesu uspjele da kontaktiraju Goluba Martića.

Ime Srećka Kestnera godinama se vezivalo za šverc cigareta.

Uhapšen je 31. jula 2012. na graničnom prelazu kod Bosanske Gradiške, po Interpolovoj potjernici kojom ga je potraživao NCB Visbaden jer je, navodno, prekršio njemački zakon o trgovini.

Zemaljski sud u njemačkom gradu Hof u novembru 2012. godine osudio ga je na godinu i po zatvora uslovno, zbog šverca cigareta.

Pored uslovne kazne, Kestner je kažnjen i sa 30.000 eura, prenio je tada njemači list “Augsburger allgemeine”.

Kestner je, objavili su tada njemački mediji prethodno priznao krivicu i objasnio da je organizovao transport cigareta iz Holandije preko Njemačke za Crnu Goru i da je za to dobio 12.000 dolara.

“Žao mi što sam to radio”, kazao je on u Sudu. Rekao je i da ranije nije priznao da se bavio švercom, jer nije htio da same ostavi svoju ženu i troje dece.

U Sudu tokom njegovog svjedočenja nije pomenut nijedan saučesnik, iako je Kestner u prošlosti premijera Mila Đukanovića označavao kao pravog kuma šverca cigareta.

Njemački mediji tada su objavili da se protiv Kestnera preko 20 godina vodila istraga, ali i da su Državno tužilastvo u Augsburgu i Njemačka carina, još prije nekoliko godina apsolutno dokazali šverc.

Martić kojeg je Kestner ovlastio da za njegov račun može prodati imovinu, pominje se i u optužnici Specijalnog tužilaštva u Bariju za organizovani međunarodni šverc cirageta.

U tom dokumentu on je označen kao jedan od petnaestak kurira, koji su prebacivali novac na Kipar.

Čepić: To su privatne isprave i ne mogu tek tako u novine

Beogradski advokat Đuro Čepić rekao je juče da ne zna tačno kada je punomoćje potpisano.

“To je više godina staro. To su privatne isprave i dokumenta i ne možete tek tako da ih dobijate i objavljujete, tu ništa nije protivpravno. Dakle bez saglasnosti vlastodavca da ih Vi objavljujete... sjutra će vlastodavac reći možda da sam ja to namjerno dao. Nemam kontakata sa tim čovjekom i ne želim da me pominjete i nikakvu izjavu da dajem. Nemate saglasnost da pominjete moje ime”, rekao je Čepić.

Bonus video: