Maksimović iz Bara juri kvotu za Rio

"U Baru sam imala sjajne uslove, streljana je zaista na svjetskom nivou - kaže Ivana za "Vijesti"
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2014. 13:47h

Osvajačica srebrne medalje u streljaštvu na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu, Ivana Maksimović, okončala je juče sedmodnevne pripreme u streljani SK Mornar. Kod domaćina, starog porodičnog prijatelja i svjetski renomiranog streljačkog stručnjaka Željka Todorovića, reprezentativka Srbije spremala se za zahtjevnu sezonu koju 1. juna otvara Svjetski kup u Minhenu, pa potom u Mariboru.

"Imaću mjesec do prvog takmičenja i prvi put u karijeri pravim ovakvu pauzu između dva takmičenja. Želim da osvojim olimpijsku kvotu za Rio već iz prvog pokušaja, dakle,u Granadi u septembru na Svjetskom prvenstvu. U Baru sam imala sjajne uslove, trenirala sam jednom dnevno 50 metara mali kalibar (MK), streljana je zaista na svjetskom nivou", rekla je „Vijestima” kćerka Gorana Maksimovića, koji je osvojio olimpijsko zlato u Seulu 1988.

Režim rada bio je jedan trening dnevno, prosječne dužine tri sata. Ivana ističe da je u ovom sportu veoma zahtjevan umni rad, a pored pucanja, tu je još i teretana. Od ulaska u red olimpijskih velikana prošle su već dvije godine, kako kaže, filmskom brzinom.

"Olimpijska medalja vam promijeni život. Sve vrijeme ste pod pritiskom, medijski ste aktuelniji, svi žele da vas vide. Ljudi od vas očekuju uspjeh na svakom takmičenju, razočaraju se ako ne uzmete medalju. Više nemate prava na neuspjeh", dodaje djevojka koja 2. maja slavi 24. rođendan.

U njenom slučaju ne postoji riječ neuspjeh. Za 13 godina, koliko je u streljaštvu, osvojila je još dvije bronzane medalje u MK i vazdušnoj pušci na evropskim prvenstvima, svjetsku timsku bronzu, evropsko timsko zlato sa novim evropskim rekordom u Moskvi, srebrni globus na Kupu u Minhenu, nebrojene medalje na svjetskim kupovima...

Mimo puške, i knjiga joj je prijatelj - u Beogradu istovremeno privodi kraju studije turizma na Univerzitetu Singidunum i sporta na Visokoj sportskoj školi.

Vlasnik lanca sportskih radnji „Cakan sport” Radomir Novaković Cakan pozdravio je rezultate olimpijske vicešampionke, posjetio ju je na treningu i Ivanu i njenog trenera opremio sportskom garderobom „od glave do pete”, uz želju da i u Baru ubrzo stasa strijelac svjetskog renomea.

Sportska porodica

Ivana je izdanak „totalne” sportske familije. Otac Goran, čuveni Maksa, jedan je od najslavnijih svjetskih strijelaca.

Od prvog dana joj je trener majka Mira (na slici sa kćerkom u Baru), doskorašnji selektor srpske reprezentacije.

Brat Marko trenutno istovremeno studira biologiju i IT u Džordžiji, SAD, preko sportske stipendije, koju je „upucao” baš preko streljaštva!

5 medalja na velikim takmičenjima je osvojila Ivana Maksimović – tri u pojedinačnoj konkurenciji (na olimpijskim igrama, SP i EP) i dvije u timskoj konkurenciji

Bonus video: