Gabrijel Garsija Markes kremiran

"Gabo je kremiran na Veliki četvrtak", javio je radio pozivajući na izvore bliske Markesovoj porodici
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2014. 08:05h

Posmrtni ostaci kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa, koji je preminuo u četvrtak, već su kremirani, izjavio je sinoć kolumbijski ambasador u Meksiku Žoze Gabrijel Ortis.

"Da, već je bila kremacija", rekao je Ortis ne navodeći druge detalje. Kolumbijski radio Karakol ranije je javio da je Markes kremiran u četvrtak, istog dana kada je preminuo.

"Gabo je kremiran na Veliki četvrtak", javio je radio pozivajući na izvore bliske Markesovoj porodici. Radio je dodao da je urna položena na groblju u južnom dijelu Meksika.

Međutim, kolumbijski ambasador rekao je da Markesova porodica, koja dugo živi u Meksiku, još nije odlučila da li će dio pepela biti poslat u Kolumbiju.

"Porodica posjeduje urnu i sada odlučuje da li će počivati u Kolumbiji, ili će tamo poslati samo dio pepela", rekao je Ortis poslije posjete Markesovoj supruzi Mersedes.

Markes, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku, preminuo je u četvrtak u 87. godini u svom domu u Meksiko Sitiju.

Autor brojnih književnih djela, od kojih su među najpoznaijima "Sto godina samoće" i "Ljubav u doba kolere", bio je jedan od najuticajnijih i najcjenjenijih pisaca svoje generacije.

Njegova epska novela "Sto godina samoće" iz 1967. godine prodata je u više od 50 miliona primjeraka i prevedena na više od 25 jezika. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1982. godine. Svoju posljednju knjigu, "Sjećanja na moje tužne kurve" objavio je 2004. godine.

Galerija

Bonus video: