british pathe

Više od 85.000 istorijskih video zapisa na YuuTube kanalu

Ova arhiva sadrži snimke nekih od najznačajnijih trenutaka istorije u posljednjih sto godina
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2014. 07:39h

Jedna od vodećih kompanija za produkciju kino-žurnala i dokumentaraca u XX vijeku "British Pathé" postavila je svoju kompletna arhivu, koja sadrži više od 85.000 istorijskih filmskih zapisa (1896-1976) na svoj YouTube kanal.

Stručnjaci, naučnici i istraživači različitih profila, ali i svi zainteresovani imaju sada priliku da urone u "zlatni rudnik" ove arhive koja sadrži snimke nekih od najznačajnijih trenutaka istorije u posljednjih sto godina, prenosi britanski Telegraf.

Cjelokupnu arhivu možete pogledati na British Pathé Youtube kanalu.

U arhivi ima oko 3.500 sati materijala koji je digitalizovan 2002. godine zahvaljujući novcu dobijenom od Nacionalne Lutrije.

Ova jedinstvena video arhiva pokriva skoro sve bitne događaje, poznate ljude, putovanja, sportska takmičenja i kulturne događaje, a veliki je izvor informacija za I i II svjetski rat.

Osnovan u Parizu 1896, Pathé je formiran u Velikoj Britaniji 14 godina kasnije. Mnogi smatraju da je Pathé definisao format televizijskih vijesti onakav kakavi danas postoji. Ugasio se 1970. godine, prodavan je više puta, a kao nezavisna arhiva u život se vratio 2009. Dvije godine kasnije otvoren je YouTube kanal, a sada je je kompletna arhiva prebačena na Googleovu video platformu.

Galerija