FLUID 2014: Svjetska imena grafičkog dizajna na Cetinju

Forum će okupiti poznata imena kao što su Mirko Ilić, Vikor Koen, Borut Vild, Dejan Kršić...
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2014. 20:05h

FLUID Design Forum 2014. predstavlja niz predavanja, panel diskusija, radionica i izložbi koje će Fakultet likovnih umjetnosti sa Cetinja u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore ove godine organizovati u dvije etape - prva od 24. do 30. aprila, a druga od devetog do 14. juna.

Ovogodišnja tema FLUID dizaj foruma je “Cetinje: Grad i komunikacije”, a okupiće svjetska imena iz oblasti grafičkog dizajna kao što su Mirko Ilić, Vikor Koen (Njujork, USA), Borut Vild, Ivan Kucina (Srbija), Dejan Kršić, Nikola Đurek (Hrvatska), Aleksandra Nina Knežević, Dalida Karić- Hadžiahmetović (BiH), Duško Miljanić (Crna Gora) i mnogi drugi.

Pecha Kucha Nights održana je u prvi put u Tokiju 2003, gdje joj je i zvanična centrala, a u Podgorici prošle godine - Podgorica vol. #2 pod okriljem FLUID Dizajn foruma. Ove godine Pecha Kucha Night Podgorica vol. #3 otvoriće 24. aprila u 20 sati FLUID - Culture club Tarantino (Bokeška 6, Podgorica).

Narednog dana, 25. april, u 16 sati umjetnica Aleksandra Nina Knežević iz Sarajeva držaće predavanje Book covers - from begining to final book u 16 sati na FLU, a u 17 sati na istom mjestu o savremenoj pozorišnoj fotografiji govoriće Duško Miljanić.

U Galeriji 42 u 20 sati biće otvorena izložba “Challenges of modern living” Dalide Karić- Hadžiahmetović, koja će nardenog dana u subotu, 26 aprila, u 10 sati na FLU, govoriti na temu Agitacijski plakat: Plakat kao medij afirmacije društvenih inicijativa.

U okviru FLUID Design Frends u 11 sati biće predstvaljen projekat “Sarajevo 1914-2014” Dalide Karić-Hadžiahmetović i “Vojnik u Savamaloj” grafičkog dizajnera Boruta Vilda. Predavanje Vilda “Dizajn u savremenom svijetu” biće održano u 12 sati na FLU, dok će promocija knjige Mirko Ilić: Fist to Face Dejana Kršića biti održana u 18 sati u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”.

Za 20 sati u Ateljeu Dado predviđena je izložba “Underground Images: School of Visual Ar ts Subway Posters, 1947 to the present - School of Visual Arts, NY. Predavanje “Typonine font foundry” Nikole Đureka, biće održano u nedjelju, 27. aprila, u 10 sati una FLU, u 11 sati predavanje “Show & Tell” održaće Viktor Koen (SVA, NY), a u 12 sati About “Underground Images” and School of Visual Arts, NY Jaime Garcia.

Fluidni susreti predviđeni su za 13 sati na FLU.

Bonus video: