Sartrov rukopis prodat za više od 50.000 eura

Aukcijska kuća je navela da je rukopis poticao iz jedne privatne kolekcije i da je prodat jednom francuskom kolekcionaru
0 komentar(a)
Žan Pol Sartr, Foto: Wikipedia
Žan Pol Sartr, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 18.04.2014. 11:54h

Rukopis autobiografskog djela "Riječi" francuskog pisca i filozofa Žana Pola Sartra prodat je za 50.160 eura na aukcijskoj prodaji u Parizu, prenose danas francuski mediji.

Rukopis "Bolesti srca" osnova za autobiografsku prozu "Riječi" prodat je aukcijskoj kući Arkirijal (Artcurial) koja je željela da obilježi 50 godina od prvog objavljivanja "Riječi" 1964. godine.

Aukcijska kuća je navela da je rukopis poticao iz jedne privatne kolekcije i da je prodat jednom francuskom kolekcionaru.

Sartr u svojoj autobiografiji iz dva djela "Čitati" i "Pisati" opisuje zašto i kako je postao pisac, kao i taštinu svojih ambicija.

Nekoliko mjeseci poslije obavljivanja djela, Sartr je odbio Nobelovu nagradu za književnost.

Bio je i tvorac ateističkog egzistencijalizma. Njegovo najpoznatije književno djelo je "Mučnina" (1938), a filozoska djela "Biće i ništavilo" (1943) i "Kritika dijalektičkog uma" (1960).

Svjetsku slavu su stekli i njegovi pozorišni komadi "Iza zatvorenih vrata" (1945), "Prljave ruke" (1948) i "Đavo i Gospod Bog" (1951).

Bonus video: