Suđenje Selmi Ajkunić: Ako je provocirao bila je neuračunljiva

Milić je rekao da će sud odrediti gdje će se sprovesti primjena mjere liječenja, imajući u vidu težinu krivičnog djela, kao i to da se radi o neuračunljivoj osobi
0 komentar(a)
Selma Ajkunić, Foto: Savo Prelević
Selma Ajkunić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.04.2014. 09:53h

Prof. dr Stanko Milić rekao je na suđenju za ubistvo Radomira Pavićevića (71) , da se optužena za to ubistvo, Selma Ajkunić nalazila u afektu razdraženosti i bijesa jakog intenziteta, što odgovara privremenoj duševnoj poremećenosti.

On je ocijenio da su njena sposobnost da shvati značaj krivičnog djela i mogućnost da upravlja postupcima bile bitno smanjene. Milić, predstavnik komisije ljekara vještaka, juče je u Višem sudu, pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše kazao i da je potrebno da se okrivljena liječi od zavisnosti od alkohola i narkotika.

"Ajkunić je u vrijeme kada je počinila ubistvo, bila bitno smanjene uračunljivosti. Ukoliko činjenice upućuju da nije bilo provokativnog ponašanja od sada pokojnog Pavićevića, optužena bi u tom slučaju bila uračunljiva", rekao je Milić.

On je dodao da su prilikom izrade nalaza i mišljenja, vještaci imali u vidu iskaz koji je Ajkunić dala iznoseći odbranu - provokativno ponašanje Pavićevića, fizički nasrtaj na nju i prisilni seksualni odnos.

"Sve je to uticalo na njeno ponašanje", dodao je Milić. Odgovarajući na pitanja advokatice Vojke Bulatović, branioca okrivljene, vještak je rekao da se Ajkunić tada nalazila pod uticajem alkohola i droge i da te supstance pospješuju afektivno stanje većeg intenziteta.

Milić je rekao da će sud odrediti gdje će se sprovesti primjena mjere liječenja, imajući u vidu težinu krivičnog djela, kao i to da se radi o neuračunljivoj osobi.

Prema navodima optužnice, Ajkunić je 7. marta 2013. godine, s umišljajem usmrtila Pavićevića, u njegovoj kući u Baru. Suđenje se nastavlja 29. maja.

U samoodbrani ga mahinalno nožem ubola u leđa

Zamjenica Višeg državnog tužioca Lepa Medenica pitala je vještaka prof. dr Stanka Milića da li su prilikom izrade nalaza i mišljenja imali u vidu da je Pavićević zadobio povrede na leđima.

Milić je objasnio da je i te povrede Ajkunić nanijela dok se branila, nakon čega je uslijedilo pitanje tužiteljke "kako mogu biti povrede na leđima stradalog, njene odbrambene povrede?".

Vještak je odgovorio da se Selma Ajkunić mahinalno branila .

Bonus video: