Lavov još nije odustao od organizacije ZOI

Kandidatura ukrajinskog grada je, međutim, jako neizvjesna zbog napetosti sa susjednom Rusijom i pred predsjedničke izbore 25. maja, poslije kojih će biti odlučeno da li će se odustati
1 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2014. 12:40h

Ukrajinski grad Lavov nije odustao od kandidature za Zimske olimpijske igre 2022. godine, uprkos krizi u zemlji koja se pogoršava svakog dana.

Protivkandidati Lavova biće Almati, Peking, Krakov i Oslo.

Kandidatura ukrajinskog grada je, međutim, jako neizvjesna zbog napetosti sa susjednom Rusijom i pred predsjedničke izbore 25. maja, poslije kojih će biti odlučeno da li će se odustati.

"Naš san je trenutno zaustavljen zbog sadašnjih okolnosti u Ukrajini makar do poslije predsjedničkih izbora. Smanjili smo aktivnosti na minimum i suspendovali smo promotivne i medijske aktivnosti do rješenja trenutnih izazova sa kojima se suočavamo", rekao je predsjednik organizacionog odbora Sergej Gončarov.

On je kazao i da je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) podržavao Lavov tokom svih previranja u Ukrajini.

"Složili smo se sa MOK-om da se sastanemo što je prije moguće i da odlučimo da li smo i dalje u stanju da ispunimo svoje obaveze i da ostvarimo svoj san organizacije Olimpijskih igara. Sada nam je san važniji nego ikad", rekao je Gončarov.

Situacija u Rusiji se pogoršala nakon svrgavanja ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i ruskog anektiranja Krima. Oružana pobuna koju podržava Rusija izazvala je haos u istočnoj Ukrajini posljednjih nedjelja.

Ovakva situacija predstavlja veliki izazov prelaznoj vladi Ukrajine i privremenog predsjednika Oleksandra Turčinova.

Lavov ima 700.000 stanovnika, nalazi se na zapadu Ukrajine i bliži je Zapadu nego Rusiji.

Lavov nije jedini grad sa problemima u trci. Oslo još nije obezbijedio finansijske garancije vlade, a ankete pokazuju da se većina Norvežana protivi projektu.

Krakov je potresen poslije prošlonedjeljne ostavke predsjednice organizacionog odbora Jagne Marčulajtis-Valčak, nakon što su mediji izneli optužbe da je njen suprug nudio novac za pisanje pozitivnih tekstova. Osim toga, glasači će na referendumu 25. maja odlučiti da li su za domaćinstvo Olimpijskih igara.

MOK će početkom jula odlučiti koji gradovi će ući u uži izbor, a domaćina će izabrati 31. jla 2015.

Bonus video: