Ivanović saslušala Kovačevića i Purića

Kovačević i Purić bili su u kreditnom odboru, kada je Prva banka dodijelila firmi "SP Luna" Vida Rađenovića, kredit od 1,5 miliona eura za kupovinu zemlje na brdu Košljun
50 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2014. 06:50h

Specijalna tužiteljka za organizovani kriminal i korupciju Đurđina-Nina Ivanović, nastavila je ispitivanja svjedoka u aferi Košljun, saslušavanjem nekadašnjeg predsjednika i člana Upravnog odbora Prve banke Srđana Kovačevića i Radenka Purića.

Osim njih, Ivanović je juče saslušala i predstavnika firme "Luzitanos invest" Stevana Đukića.

Kovačević i Purić bili su u kreditnom odboru, kada je Prva banka dodijelila firmi "SP Luna" Vida Rađenovića, kredit od 1,5 miliona eura za kupovinu opštinske zemlje od 27.000 kvadrata na brdu Košljun.

Tužiteljku je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, posebno interesovao rad upravnog odbora banke i njihova uloga u odobravanju i kontroli kredita klijentima.

Svjedoci su, tvrdi sagovornik “Vijesti”, do detalja opisali svoje angažovanje u banci, koja je u to vrijeme davala milionske kredite

Na saslušanju je pozvan i Đukić, čija je firma sredinom jula, pored "SP Lune", učestovovala na opštinskom tenderu za kupovinu zemlje, koja je kasnije preprodata palestinskom biznismenu.

Đukićeva, kao i budvanska kompanija "Sunny estates", bile su učesnice tendera, ali su odmah, nakon prvog licitacionog kruga, odustale od kupovine zemljišnog kompleksa na Košljunu. Kovačević, kojeg je specijalna tužiteljka juče saslušala, je aktuelni predsjednik odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i član upravnog odbora Prve banke.

EPCG je, drugi po veličini vlasnik Prve banke, nakon Aca Đukanovića, brata crnogorskog premijera Mila Đukanovića, koji je kontroliše sa najvećim udjelom.

U istrazi “Košljun”, koju Specijalno tužilaštvo vodi, Ivanovićeva je do sada ispitala 10 svjedoka, ali i najavila da će ispitati još toliko. Osim budvanskih službenika, koji su bili dio opštinske komisije koja je prodavala 27.000 kvadrata na Košljunu, specijalna tužiteljka pozvala je na saslušanje i lidera budvanskog DPS Bora Lazovića, u koga je prst uperio direktor budvanske firme “SP Luna” Vido Rađenović, optuživši ga da je uzeo novac.

Poslije saslušanja bivšeg gradonačelnika Budve Rajka Kuljače, Ivanović je ekspresno u subotu pozvala i potpredsjednika DPS Svetozara Marovića, koji je pojašnjavao svoje učešće u mutnom poslu.

Prema nezvaničnim informacijama, tužiteljki je ostalo da ispita još nekoliko službenika Prve banke, ali i još nekoliko osoba čiji identitet još nije poznat.

Vanraspravno vijeće Višeg suda 11. aprila produžilo je za 30 dana pritvor savjetniku premijera Aleksandru Tičiću, gradonačelniku Budve Lazaru Rađenoviću i bivšoj direktorici Prve banke Jelici Petričević.

Rađenović, Tičić i Petričević

Rađenović i Petričević uhapšeni su 11. marta, a Tičić dan kasnije.

Tičić, Rađenović i Petričević terete se da su učestvovali u nezakonitoj prodaji 27.000 kvadrata državne zemlje na brdu Košljun, iznad Budve. Rađenović i Tičić su, kako se sumnja, firmi Vida Rađenovića namjestili da kupi opštinsku zemlju i kasnije je preproda po mnogo višoj cijeni.

Apelacioni sud danas bi trebao da donese odluku o žalbama advokata odbrane, koji su se žalili na rješenje o produženju pritvora Rađenoviću, Tičiću i Petričević.

Galerija

Bonus video: