Zemlja puna superlativa

"Bez granica – otkrivamo svijet – Crna Gora" snimila je ugledna njemačka televizija Sat 1 TV u saradnji s kancelarijom UNDP u Crnoj Gori
1 komentar(a)
rafting, Foto: TV Vijesti screenshot
rafting, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 21.08.2018. 14:26h

Njemci su nekada rado posjećivali Crnu Goru, još u periodu dok je bila sastavni dio Jugoslavije. Ali raspadom zemlje oni su i zaboravili crnogorsko tržište.

Ipak, nakon toliko godina, došlo je vrijeme da se turisti iz Njemačke prisjete prirodnih ljepota Crne Gore. Dokumentarni turistički film "Bez granica – otkrivamo svijet – Crna Gora" snimila je ugledna njemačka televizija Sat 1 TV u saradnji s kancelarijom UNDP u Crnoj Gori.

Punih 45 minuta, traje prezentacija naše zemlje u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, koja će potencijalnim turistima pružiti priliku da upoznaju Crnu Goru kroz nekoliko živopisnih storija za čiju je realizaciju, odnosno izbor aktera, zaslužan Mišael Bader - barski Njemac, kako ga u šali zovu prijatelji.

“Film pokazuje Crnu Goru, ne kao uobičajenu turističku atrakciju, već kao atrakciju kroz priče sa ljudima koji je krase podjednako kao i priroda. Sniman je na više lokacija od 18 do 28. maja, istraživanje tema je bilo od 6. do 9. aprila. Ideja ekipe SAT 1 bila je da prikažu Crnu Goru iz uglova koji do sada nisu bili toliko eksploatisani u emisijama ovog tipa”, priča Bader.

Iz UNDP su rekli da dokumentarac istražuje glavna turistička odredišta, a dodatni značaj cjelokupnog projekta je njegov ekološki karakter.

"UNDP je iz svog ugla, kroz moć filma pokazao šta je odgovorni turizam i šta nastojimo da zaštitimo za buduće generacije. Svojim učešćem u projektu nastojali smo da podstaknemo živu raspravu o odgovornom turizmu, damo podršku razvoju zelenog i angažovanog turizma u kojem svaki turista doprinosi razvoju destinacije koju posjeti", rekli su iz UNDP.

Naš glavni domaćin je Mišael Bader, n

eumorni građanski aktivista i turistički radnik, već deset godina živi i radi u Baru i odavno je u svojoj drugoj domovini prepoznat po entuzijazmu u zaštiti životne sredine.

“U Baru su snimljeni stari grad, Kraljičina plaža, a Mira Babić je pričala o maslinama i sapunu od maslinovog ulja koji proizvodi. U Ulcinju su predstavljeni ćevapčići koje pravi Pojo Ficić u svom objektu 'Plavi devet', na Solani su snimljeni flamingosi, a govorila je Zenepa Lika iz Fondacije 'Dr Martin Šnajder Jakobi'. Mašinovođe Zoran Bošković i Goran Rajković vozili su ekipu prugom od Bara do Bijelog Polja i iz lokomotive su snimljeni fascinantni kadrovi.

Darko Saveljić je ugostio tročlani tim SAT 1 na farmi magaraca, Gašo Lalović u etno-selu 'Nevidio' gdje su mladi volonteri obilježavali treking staze, a zabilježen je i rafting Tarom”, objasnio je Bader.

Luksuzni dio takve “vizit-karte” Crne Gore predstavio je Marko Pribilović u Aman resorts na Svetom Stefanu, a neizbježni su bili kadrovi iz Kotora.

Na Skadarskom jezeru pod vodom je snimljena olupina broda “Skenderbeg”, potopljenog u II Svjetskom ratu.

Ispred TV ekipe SAT 1, on je na ukazanoj pomoći zahvalio Nacionalnim parkovima Crne Gore i tadašnjoj direktorici Azri Vuković, Ministarstvu kulture i Narodnom muzeju Crne Gore za dozvolu snimanja na teritoriji države, Željezničkom prevozu i Željezničkoj infrastrukturi, UNDP-u za projekat „Smanji svoj karbonski utisak“: “I naravno, svim protagonistima filma”.

U srijedu, od 20:20h na programu Televizije Vijesti pogledajte dokumentarac “Crna Gora-skrivena turističa destinacija na Balkanu”.

Bonus video: