Odbijena žalba portparolke ŽPCG: Nuhodžić „bukvo” rekao prijateljski

“Nejasni su navodi tužilje koja stalno insistira na tome da joj izvršni direktor nije davao zaduženja, ako to isti ne radi i za sve ostale zaposlene"
105 pregleda 11 komentar(a)
Kalina Adrović-Vulić, Foto: Vlado Otašević
Kalina Adrović-Vulić, Foto: Vlado Otašević
Ažurirano: 15.04.2014. 12:32h

Sutkinja Osnovnog suda Lidija Mitrović odbila je tužbu portparolke Kaline Adrović-Vulić porotiv Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) zbog mobinga nad njom.

Mitrović je presudom naložila portparolki da plati ŽPCG 900 eura na ime troškova postupka.

Vulić je tužila ŽPCG, zbog "kontinuiranog zlostavljanja na radu, povrede prava ličnosti, favorizovanja drugih zaposlenih i svojevrsne stigmatizacije, diskriminacije kao trudnice, porodilje i majke djeteta koje koristi posebnu njegu”.

Portparolka se sudu žalila na ponašanje Rešada Nuhodžića, generalnog direktora Direktorata za željeznički saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i pomoćnika ministra i Miloice Zindovića izvršnog direktora ŽPCG.

Portparolka ŽPCG: Možda sudiju Lidiju Mitrović pretpostavljeni naziva 'bukvom' >>>

Vulić je sudu ranije dostavila i mejl prepisku u kojoj je pomoćnik ministra vrijeđao i nazivao je, između ostalog, “bukvom”.

U obrazloženju presude Mitrović je između ostalog navela da je Nuhodžić portparolki “bukvo” rekao prijateljski, te prema tome ne vidi mobing u tim riječima.

“Saslušanje svjedoka Nuhodžića upućuje na njihov prijateljski odnos, koji je oslobođen odnosa subordinacije... U njihovom obraćanju na takav način nije bilo ničega zlonamjernog prema tužilji, niti je tužilja sama negodovala usljed takve komunikacije između nih dvoje”, piše u obrazloženju presude. Mitrović dodaje da “slobodniju komunikaciju” između Nuhodžića i Vulićeve potvrđuje i svjedok Amina Murić, portparolkina koleginica iz firme.

Mitrović ističe da nije dokazan ni mobing nad njom od izvršnog direktora Zindovića.

Sutkinja smatra da portparolka kao i drugi zaposleni ne treba da idu kod izvršnog direktora kako bi im dao radni zadatak.

“Nejasni su navodi tužilje koja stalno insistira na tome da joj izvršni direktor nije davao zaduženja, ako to isti ne radi i za sve ostale zaposlene. Paradoksalno bi bilo da izvršni direktor pojedinačno za svaki posao, koji treba da obavi tužilja, istu poziva u kancelariju i daje joj radne zadatke. To bi značilo da svaki zaposleni kod tuženog posebno dobija zadatke od strane izvršnog direktora”, navela je između ostalog u obrazloženju presude Mitrovićeva.

Portparoli u privatnim i državnim firmama, ali i u državnim organima, moraju imati odobrenje ali i dobiti nalog nadređenog za davanje izjava za javnost, što ih svakako razlikuje od drugih zaposlenih.

Bonus video: