Pejović: Transnacionalna saradnja za uravnoteženi razvoj

„Značaj i uspjeh ovih programa ogleda se i u tome što uspostavljena saradnja među partnerima iz različitih zemalja kroz realizaciju projekata"
50 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.04.2014. 15:24h

Transnacionalna saradnja doprinosi održivom i uravnoteženom razvoju na teritoriji Evrope, što je jedan od ciljeva regionalne politike Evropske unije (EU), rekao je državni sekretar za evropske integracije Aleksandar Andrija Pejović.

On je na konferenciji o transnacionalnim programima Jugoistočna Evropa (JIE) i Mediteran (MED) u Budvi podsjetio na dosadašnje rezultate i istakao da je realizovano 39 projekata, čija je vrijednost u Crnoj Gori više od četiri miliona eura.

Iz tih razloga, kako je kazao, realizacija projekata u okviru ovih programa veoma je važna za ispunjenje ciljeva i politika EU, kao i za jačanje saradnje i razmjenu dobrih praksi i inovativnih pristupa.

„Učešćem u prekograničnim i transnacionalnim programima, i saradnjom sa partnerima iz zemalja članica EU, Crna Gora se priprema za aktivno korišćenje strukturnih fondova, koji će joj biti dostupni kada postane punopravna članica Unije“, kazao je Pejović.

Predstavnica EU, Donata Von Sigsfeld, istakla je da je učešće u ovim programima veoma značajno u procesu pristupanja EU, jer se na taj način uspostavljaju direktna partnerstva između zemalja članica EU i kandidata i potencijalnih kandidata.

„Značaj i uspjeh ovih programa ogleda se i u tome što uspostavljena saradnja među partnerima iz različitih zemalja kroz realizaciju projekata, nastavlja da postoji i unapređuje se i po njihovom završetku“, kazala je ona.

Kako je saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evrospkih integracija, nakon uvodnih izlaganja bilo je riječi o programima JIE i MED za period 2007-2013 i iskustvima Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije u ovom periodu.

Učesnicima konferencije su se obratili i korisnici projekata iz Crne Gore iznoseći iskustva i rezultate saradnjom sa partnerima iz regiona i zemalja EU.

U završnom dijelu konferencije predstavljeni su transnacionalni programi u okviru finansijske perspektive 2014-2020.

„Pored programa Mediteran koji će biti nastavljen u narednom ciklusu, Crna Gora će učestvovati i u dva nova – Dunavski i Jadransko-Jonski, što će, kako su istakli i uvodničari i panelisti, donijeti nove mogućnosti i sredstva zemljama koje strijeme punopravnom članstvu u EU“, kaže se u saopštenju.

Prioriteti transnacionalnih programa su inovacije, životna sredina, pristupačnost teritorija i održivi razvoj.

Bonus video: