Bojić se žali Apelacionom sudu zbog pritvora Rađenoviću i Petričević

Predsejdnik opštine Budva, Lazar Rađenović i bivša direktorica Prve banke Jelicu Petričević su u pritvotu od 14. marta
0 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Lazar Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 14.04.2014. 13:40h

Vladan Bojić, branilac osumnjičenih u aferi Košljun, Lazara Rađenovića i Jelice Petričević, podnio je žalbu Apelacionom sudu na odluku Višeg suda, kojim je njegovim klijentima pridužen pritvor za mjesec.

On je predložio da vijeće Apelacionog suda preinači rješenje Višeg, i odbije kao neosnovan predlog vrhovnog državnog tužilaštva za produženje pritvora.

Bojić je u žalbi naveo da je vrhovno državno tužilaštvo predložilo da im se pritvor produži za mjesec, po istim pritvorskim osnovama, kao prethodnog pritvorskog rješenja.

"U pravnoj nauci i praksi je notorni standard da rješenje o produženju mora sadržati daleko jače razloge od inicijalnog pritvorskog rješenja, a ovdje je to novo istovjetno", kazao je Bojić.

Prema njegovim riječima, neprihvatljiva i neodrživa je istovjenost rješenja o određivanju i rješenja o produženju pritvora.

"Branilac ima isuviše razloga za osnov sumnji da je određenje i produženje pritvora prema osumnjičenima ili proizvod zle namjere ili suštinskog neznanja. Branilac ne želi da vjeruje da je takvo postupanje rezultat - vaninstitucionalnog, politikantkog ili interesnog rada i djelovanja", piše u žalbi.

Prema riječima Bojića, Viši sud se sapleo na jednom od prvih stepenika prava na pravično suđenje - obrazloženju.

"Pravne tehnike su omogućile da se ovaj neraskidivi segment procesne pravde zanemaruje. Ovdje se jednostavno dogodilo da je sudska instanca prećutala suštinske razloge sopstvenog rješenja, nego se povela za predlogom tužilaštva i bezmalo skoro prepisala svoje prethodno rješenje", ocijenio je Bojić.

Kako je kazao, pravo na pravično suđenje je nastalo kako bi se spriječila osuda nevinih, a sudija, stranke i društvo mogli da vjeruju u ispravnost odluke da bi je razumjeli, pa se i ne slagali.

"Ova je nerazumljiva. Rešenje Višeg suda je potkazivačko što sistem vrijednosti i pravo čini potkupljivim i nestabilnim", zaključuje se u žalbi.

Predsejdnik opštine Budva, Lazar Rađenović i bivša direktorica Prve banke Jelicu Petričević sumnjiče se da su zloupotrijebili službeni položaj jer su kao članovi Komisije za prodaju zemljišta na Košljunu, navodno, oštetili opštinski budžet za skoro dva miliona eura.

Oni se od 14. marta nalaze u pritvoru.

Bonus video: