Koja to melodija najviše opušta?

U pjesmi se čuju gitara, klavir i elektronski uzorci prirodnih zvukova...
83 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2014. 17:05h

Ovo je melodija za koju naučnici tvrde da najviše opušta. Osmominutna pjesma je prelijepa kombinacija aranžirane harmonije, ritma i basova čime se postiže smirivanje pulsa, smanjuje krvni pritisak i smanjuje nivo stresa. U pjesmi se čuju gitara, klavir i elektronski uzorci prirodnih zvukova.

Israživanje je sprovedeno na 40 žena, koje su bile povezane senzorima. Imale su zadatak da urade nekoliko slagalica za određno vrijeme kako bi se indukovao određen nivo stresa. Različite pjesme su potom puštene, kako bi se testirao njihov puls, krvni pritisak, disanje i moždana aktivnost. Rezultati su pokazali da je pjesma Weightless bila za 11 odsto opuštajuća u odnosu na bilo koju drugu pjesmu, pa čak i izazvala pospanost među ženama u laboratoriji. Ona je uzrokovala smanjenje ukupne anksioznosti za 65 odsto i dovela je do nivoa od 35 odsto niže od nivoa kad su se odmarale.

Prema doktoru Davidu Luis-Hodžsonu iz Majndleb Internešnala, koji je sproveo istraživanje, ova pjesma je proizvela veliko opuštanje, veće od bilo koje druge testirane muzike do danas. Muzika radi na veoma dubokom nivou u našem mozgu, stimulišući ne samo one regione odgovorne za obrađivanje zvuka, već i one povezane sa emocijama. Pjesma Weightless može učiniti osobu pospanom i zato nije preporučljiva za slušanje tokom vožnje.

Ričard Talbot, iz Marconi Union, je bio fasciniran radom sa terapeutom kako bi saznao kako i zašto odrećeni zvuci utiču na ljudsko raspoloženje. Iako je oduvek znao moć muzike, ranije su pisali samo pjesme pomoću sopstvenog osjećaja.

Lista od deset pjesama koje najviše opuštaju:

1. Marconi Union - Weightless

2. Airstream - Electra

3. DJ Shah - Mellomaniac (Chill Out Mix)

4. Enya - Watermark

5. Coldplay - Strawberry Swing

6. Barcelona - Please Don't Go

7. All Saints - Pure Shores

8. Adele - Someone Like You

9. Mozart - Canzonetta Sull'aria

10. Cafe Del Mar - We Can Fly

Galerija

Bonus video: