Načelnik uhvaćen da laže za zagoričke huligane

Unutrašnja kontrola utvrdila da je Branislav Živković naredio da se zataška nasilje
251 pregleda 41 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2014. 07:37h

Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) dostavila je na ocjenu Etičkom odboru izvještaj dvomjesečne istrage u kojoj su nedvosmisleno utvrdili da je nedavno smijenjeni načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Branislav Živković naložio Timu za odnose sa javnošću Uprave policije da izda lažno saopštenje za javnost nakon incidenta u Kliničkom centru, koji se dogodio 15. februara, rečeno je “Vijestima” u tom ministarstvu.

Unutrašnja kontrola, koja je provjeravala postupanje policije u slučaju kada je grupa huligana iz Zagoriča skoro tri sata maltretirala osoblje Urgentnog centra, slomila vrata na toj zdravstvenoj ustanovi, vrijeđala i nasrtala na policiju, proslijedila je Disciplinskoj komisiji službenika Centra bezbjednosti Podgorica Đorđa Maraša. Maraš će, rečeno je “Vijestima” u MUP-u odgovarati zbog propusta u radu.

Nakon što Etički odbor da svoje mišljenje i eventualno ocijeni da je Živkovićevo postupanje suprotno Kodeksu policijske etike, rečeno je “Vijestima” u MUP -u, njega čeka disciplinska odgovornost.

U saopštenju policije objavljena je laž da ispred KC-a nije bilo prijetnji policajcima

Živković je već jednom kažnjen zbog neprofesionalnog postupanja policije u slučaju “zagoričana” i posljednjeg paljenja vozila “Vijesti”. Direktor policije ga je, pet dana nakon incidenta, smijenio sa funkcije načelnika Centra bezbjednosti Podgorica, ali i njegovog pomoćnika Jovicu Rečevića.

U lažnom saopštenju policije, objavljenom dan nakon incidenta i nekoliko sati nakon što su “Vijesti” obavijestile javnost da se incident dogodio, za koji je Unutrašnja kontrola utvrdila da je objavljen po Živkovićevom nalogu, između ostalog je pisalo je da je „netačno da su ova lica po dolasku policijskih službenika nasrtala na njih, prijetila im ili ih vrijeđala prilikom preuzimanja njihovih službenih radnji”.

Nakon pregleda snimaka sigurnosnih kamera, na kojima se jasno vidi kakav je haos bio u Kliničkom centru, tužilac je naložilo hapšenje Milovana Perovića i Luke Milića, dvojici iz grupe huligana, zbog napada na službeno lice u vršenju službene radnje i oštećenje tuđe stvari.

Nakon što je smijenio dvojicu vodećih ljudi podgoričke policije, Stojanović se javno izvinio zaposlenima u Kliničkom centru zbog neprofesionalnog postupanja policije. Izvinjenje medicinskom osoblju istog dana uputio je i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

Živković je smijenjen sa mjesta načelnika, ali je ostao na čelu šefa kriminalistike

Konjević je tada kazao “da će menadžment policije i MUP -a znati da se obračuna sa onim dijelom policajaca koji nemaju dovoljno snage da rade profesionalno i zbog kojih dio građana sumnja u sve policajce”.

Živković je zadržao mjesto šefa kriminalističke policije, poziciju koju je paralelno pokrivao za vrijeme kratkog šefovanja najvećim centrom bezbjednosti u državi.

Ometanje i omalovažavanje policajca, fizički napad...

Podgorička policija je 31. marta Sudu za prekršaje podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i protiv Radana Brajkovića (32) iz Podgorice, zbog osnovane sumnje da je prilikom incidenta u Kliničkom centru 15. februara počinio dva prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru - ometanje i omalovažavanje policijskog službenika i nepostupanje po naređenju policijskog službenika, saopšteno je „Vijestima“ iz Uprave policije.

Napad na službeno lice: Luka Milić (lijevo)

Prekršajno će odgovarati i Luka Milić (24) kojeg policija tereti da je počinio četiri prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru - fizički napad, drsko ponašanje, izazivanje na tuču i omalovažavanje policijskog službenika.

Protiv Milića je Osnovno državno tužilaštvo 19. februara, četiri dana nakon divljanja siledžija koji sebe nazivaju „zagorički klan“, podnijelo krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je počinio dva krivična djela - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i uništenje i oštećenje tuđe stvari.

Tužilaštvo je zbog istog događaja 20. februara optužilo i Milovana Perovića (22) zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Bonus video: