napravite plan

Većina žena pravi ove greške kada vježba

Slijedite savjete stručnjaka i sigurno ćete vrlo brzo primijetiti promjene na tijelu
1 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2014. 14:44h

Teretanu plaćate, pa i zaslužujete da izvučete najbolje iz njene ponude, ali ako pravite neke od ovih uobičajenih grešaka, to vjerovatno neće biti slučaj.

Slijedite savjete stručnjaka i sigurno ćete vrlo brzo primijetiti promjene na tijelu.

1. Ne koristite teške tegove

Izbjegavate tegove jer vas je sramota ili vas je straha da ćete postati premišićavi. No, tu je greška. Imamo dva tipa mišićnih vlakana – brza i spora. Ako ne koristite teže tegove, zanemarujete cijeli niz mišićnih vlakana, uglavnom onih brzih, koji su važni za brzo kretanje, dizanje težih predmeta, za kralicu i stabilnost kukova', kaže Mišel Olson, profesorka fizičkog vaspitanja na Auburn Montgomeri univerziteta i autorka DVD-a “Perfect Legs, Glutes & Abs”.

2. Nemate plan

Želite da izgubite 10 kilograma, da budete u stanju da pretrčite pet kilometara ili postanete fleksibilniji? “Postoje posebne vježbe za sve od navedenih ciljeva, a ne postoji jedan opšti program koji će sve to zadovoljiti”, kaže Olson. “Ako nemate plan za rješavanje svojih potreba i želja, trebaće vam više vremena da postignete željeno ili ćete izazvati promjene koje vam nisu potrebne ili čak nisu primjerene za vas.”

Vaš primarni cilj (gubitak težine, izdržljivost, snaga) treba uticati na količinu, intenzitet i vrstu vježbi (kardio, vježbe otpora, istezanje) u svakom treningu, zbog čega Olson kaže da je važno odvojiti vreme za susret s kvalifikovanim trenerom u teretani, koji će odraditi procjenu i pomoći vam u stvaranju specifičnog programa.

3. Ne trudite se dovoljno

Možete u teretani provesti dva sata, ali koliko ste vremena proveli intenzivno trenirajući? Da, fitnes treba da bude zabavan, ali ako u rutinu uključite čitanje magazina na kardio spravi, velike su šanse da nećete postići željene rezultate.

Istraživanja su opet pokazala da povećanje intenziteta aktivnosti donosi veće zdravstvene koristi i osjetno poboljšava vežbanje i izgled. “U teretani ne morate da provodite više vremena. Ako se usresredite samo na kvalitet svog rada, u njoj ćete provoditi manje vremena. To je razlog zbog kojeg je intervalni trening postao toliko popularan” kaže Olson. Stručnjaci preporučuju čitav niz promjena intenziteta, ali mnogi će intervalni treninzi ići i do 85 odsto ili maksimalnog broja otkucaja.

4. Ne koristite pomoć stručnjaka

Ako klub ima trenere, fizioterapeuta, nutricionistu – koristite ih! “Oni su tu kako bi odredili koje greške pravite, a koje vama možda nisu toliko očigledne, ali vam mogu otežati napredovanje ili izazvati povredu.

To je posebno važno ako je vaš cilj gubitak težine. Tada je ono što jedete jako važno, pogotovo ako redovno vježbate.

“Stručnjak može ubrzati proces i postizanje rezultata, ali i spriječiti da radite nepotrebne vježbe ili se izgladnjujete”.

Galerija

Preporučujemo za Vas