Herceg Novi: "Pozorište koje vam nedostaje" od 15. do 30. aprila

Na festivalu će od 15. do 30. aprila biti prikazane četiri predstave, dvije premijere i nekoliko predstava za djecu
72 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2014. 13:39h

Pod sloganom "Pozorište koje vam nedostaje" od 15. do 30. aprila biće organizovane 19. Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti (HAPS).

Uprkos činjenici da je ostalo bez prostora za rad, Hercegnovsko pozorište uspjelo je da i ove godine organizuje popularni HAPS.

Na festivalu će od 15. do 30. aprila biti prikazane četiri predstave, dvije premijere i nekoliko predstava za djecu.

Hercegnovsko pozorište je sudskom odlukom ostalo bez prostora u nekadašnjoj palati Burovina, koju potrazuje Muzička škola. Tako je jedna od najstarijih institucija kulture u Herceg Novom, nakon višedecenijskog podstanarskog života, sada i na ulici. No to ih, prema riječima predsjednice UO, novinarke Vitke Vujnović nije obeshrabrilo u namjeri da istraju u organizaciji HAPS-a.

Prvu konferenciju za novinare održali su u kafeu Atelje, čiji vlasnici su imali, po svemu sudeći više razumijevanja za potrebe kulture, od opštinskih vlasti.

“Nema pozorišta bez grada, ali ni grada bez pozorišta”, rekla je Vujnović i pojasnila da su “čekajući dobro rješenje za smještaj pozorišta pripremili HAPAS koji je bogat, raznovrstan i kvalitetan”.

Selektor i umjetnički direktor festivala Zoran Živković najavio je gostovanje nekoliko kvalitetnih predstava iz Crne Gore i regiona

Selektor i umjetnički direktor festivala Zoran Živković najavio je gostovanje nekoliko kvalitetnih predstava iz Crne Gore i regiona uprkos finasijskim probelemima koje imaju.

Publika u Herceg Novom će za 15 dana trajanja festivala vidjeti: "Slasti slave" – Gradsko pozorište Podgorica, "Čorba od kanarinca" – Zvezdara teatar, "This/casting" – Teatar „Rugantino“ Zagreb, "Očevi su gradili" – Crnogorsko narodno pozorište.

Producentkinja Milina Kovačević najavila je dvije domaće premijere – obnovljenu komediju Reja Kunija Briši od svoje žene i opera Djani Skikić koju pripremaju profesorka Mirela Šćasni i rediteljka Sladjana Vujović. Riječ je o operi Gianni Schicchi –Giacomo Puccinija koja je ostvarena u potpunosti lokalnim snagama, adaptiranu u savremenom i lokalnom kontekstu.

U okviru pratećih programa biće odrzan popularni HAPSIć sa nekoliko predstava za djecu. Magareće godine po tekstu Branka Ćopića odigraće gosti iz Kolašina , a iz Beograda stiže predastva pozorišta Bajkamela, - Šljivarski boj.

U Domu kulture u Bijeloj prepremijerno će, u okviru pratećeg programa biti odigrana monodrama "Đavo došao" u kojoj glumi Milovan Mićo Lalović.

Autor plakata je slikar Vojo Kilibarda , koji će se predstaviti I izložbom u galeriji Sju Rajder , a posjetioci će vidjeti i radove Dragana Tešanovića, takođe u okviru pratećih programa. Planirana je i promocija knjige: "Herceg Novi noću" - muzički život grada 1950-2000. autora Mila Perišića, kao i nekoliko muzičkih programa.

Bonus video: