Budvanska rivijera opet direktno u Ligi šampiona

Na rang listi CEV-a, Crna Gora, naime, u muškoj konkurenciji zauzima 16. mjesto, posljednje iznad crte koje donosi sigurno učešće u Ligi šampiona, bez vajld karda
0 komentar(a)
Budvanska rivijera-Belogorje, Foto: Boris Pejović
Budvanska rivijera-Belogorje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.04.2014. 13:02h

Odbojkaši Budvanske rivijere će i naredne sezone igrati direktno mjesto u Ligi šampiona, drugu sezonu zaredom.

Na rang listi Evropske odbojkaške konfederacije (CEV), Crna Gora, naime, u muškoj konkurenciji zauzima 16. mjesto, posljednje iznad crte koje donosi sigurno učešće u Ligi šampiona, bez vajld karda (specijalne pozivnice), sa 116,77 bodova, koje su, praktično, Budvani samo i zaradili.

Crna Gora, tako, za sezonu 2014/2015 ima pravo na četiri mjesta u evropskim kupovima. Osim Lige šampiona, naša zemlja bi mogla da ima i predstavnika u CEV kupu, te dva u Čelendž kupu.

Međutim, bilo bi zaista veliko iznenađenje da iduće sezone Crnu Goru predstavlja još neko pored Budvanske rivijere, čak ni Budućnost, koja je zbog finansijskih i organizacionih problema jedna završila i sezonu na domaćoj sceni.

Na prvom mjestu godišnje rang liste CEV-a je Italija (468 bodova), koja, kao i drugoplasirana Poljska (413) ima pravo na po tri predstavnika u LŠ.

Slijede Rusija, Turska, Belgija, Njemačka, Francuska i Grčka sa po dva tima u najjačem klupskom takmičenju, te Austrija, Rumunija, Slovenija, Srbija, Španija, Bugarska i Češka sa po jednim. Zaključno sa Rumunijom, pomenute zemlje imaju po pet mjesta u evrokupovima.

S obzirom da je aktuelni prvak Evrope rusko Belogorje, za očekivati je da CEV dodijeli Rusiji jedan od dva planirana vajld karda, čime bi “baćuške” imale tri predstavnika, kao prošle sezone, što Rusija i kvalitetom svoje lige i zaslužuje.

Ako neke zemlje odustanu od mjesta u LŠ, CEV će onda dodatnu specijalnu pozivnicu dodijeliti nekom timu ispod crte (koji ispunjava sve uslove), a možda, pak, i drugačije raspodijeliti broj mjesta zemljama iznad crte.

Start muške Lige šampiona je zakazan za 4. novembar, a žrijeb će biti održan u junu.

Što se ženske konkurencije tiče, Crna Gora je na tek 32. mjestu, pa ima pravo na samo jedno mjesto u evropskim kupovima, i to u najslabijem – Čelendž kupu. Ako to pravo ne iskoristi osvajač duple krune Luka Bar, teško je i pomisliti da bi se na taj korak odlučio neki drugi ženski crnogorski klub.

Uostalom, prošle sezone je samo Budvanska rivijera branila čast Crne Gore na evropskoj sceni, i to odlično...

Bonus video: