Najradikalniji projekat Marine Abramović: Publika će biti tijelo performansa

Performans će biti otvoren za javnost 65 dana u čuvenoj londonskoj galeriji “Serpentine”
74 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2014. 17:58h

Ovog ljeta Marina Abramović zauzeće londonsku galeriju “Serpentine”, u kojoj će održati najambiciozniji projekt od posljednjeg : “The Artist is Present”, koji je izveden 2010. u muzeju MoMA u njujorku.

Šta 67-godišnja umjetnica priprema kao radikalan nastavak svojih legendarnih višesatnih performansa? Apsolutno ništa.

Abramović planira svoj budući performans nazvan “Nothing. There is nothing”, a on će biti otvoren za javnost 65 dana, šest dana nedjeljno, osam sati dnevno.

“Ne postoji neki pripremni rad za njega. To sam jednostavno - ja. A publika je moj živi i oblikujući materijal. Biće to nešto najradikalnije i najčišće što sam napravila”, otkrila je umjetnica za BBC. Nakon ulaska u galerijski prostor posjetioci će morati da ostave svoje jakne,, torbe, elektronsku opremu, satove i kamere, sve što ih može odvojiti od “stvarnosti postojećeg trenutka”, ističe umjetnica.

Abramović će nositi nekoliko, kako ističu iz galerije, “vrlo standardnih i uobičajenih objekata” pomoću kojih će dolaziti u kontakt s publikom.

Pravo “tijelo performansa” biće sama publika, ogoljena od stvari i veza, prisiljena da bude u prostoriji s umjetnicom bez planova ili pretpostavki.

Improvizovani performans svojevrstan je nastavak djela “The Artist is Present”.

Bonus video: