Tivat: Požar na plovilu "Yu Briva", jedna osoba poginula

Brod na kome je ugašen požar trenutno se nalazi na mulu 4 Porto Montenegra, okružen vatrogasnim vozilima i pripadnicima policije
147 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2014. 12:52h

Državljanin Srbije I. J. (32) iz Sombora, radnik hidrograđevinske kompanije “Yu Briv” iz Kotora, smrtno je stradao rano ujutro u požaru koji je iz za sada neutvrđenih razloga izbio na jednom od plovila te kompanije u tivatskoj marini Porto Montentenegro.

Vatra je izbila oko 6.30 sati na nekadašnjem trajektu, a sada hidrograđevinskom plovilu “Sveti Liberan” na kome je inače, instalirana velika građevinska mašina za pobijanje čeličnih šipova koji se koriste prilikom izgradnje druge faze marine Porto Montenegro. “Yu Briv” obavlja taj posao a “Sveti Liberan” je samo jedan od nekoliko brodova i plovila te kompanije angažovanih na proširenju tivatske marine.

Foto: Siniša Luković

Prema nezvaničnim informacijama, stradali I.J. bio je noćni čuvar na tom brodu, a uprkos svim naporima spasilaca da ga izvuku iz vatre, oni to na žalost, nisu uspjeli da urade.U akciji spašavanja učestvovali su i vlasnici “Yu Briva” Vojislav i Radovan Bujković koji su na sve načine pokušali da u opožarenim i zadimljenim prostorijama broda, odnosno kasnije u vodi do grla, pronađu i izbave svog radnika.

Na žalost, bilo je kasno jer se I.J. kako se pretpostavlja, ugušio I onesvijestio od dima, prije nego što je njegovo tijelo zahvatila vatra.Požar na brodu koji je vezan sa vanjske strane mula IV Porto Montenegra, prvo su počeli gasiti pripadnici Službe zaštite Opštine Tivat, da bi se puni efekat postigao tek kada su se u akciju uključile dvije mnogo spremnije ekipe Služe zaštite Kotor koja redovno uvježbava gašenje požara na brodovima.

Foto: Siniša Luković

Vatra je ugašena nakon oko sat vremena, a nije došlo do izlivanja nafte ili zauljenih tečnosti sa oštećenog broda koji je za svaki slučaj, okružen plutajućom branom.

Foto: Siniša Luković

Na licu mjesta bila je policija i ekipa Hitne pomoći iz Tivta, a pripadnici službe obezbjeđenja Porto Montenegra su novinarima i svima ostalima zabranili da prilaze mjestu udesa. Uviđaj je obavila zamjenica osnovnog državnog tužioca iz Kotora Tanja Čolan-Deretić koje je naložila obdukciju tijela stradalog radnika i pokrenula istragu o uzrocima izbijanja požara.

Galerija

Bonus video: