Viši sud donio odluku o produženju pritvora za Aleksandra Tičića

Nakon žalbe Tičićevog advokata, Ustavni sud je ukinuo to rješenje i naložio da se donese nova odluka, najkasnije do sjutra
12 komentar(a)
Aleksandar Tičić, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Tičić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.04.2014. 15:12h

Vijeće Višeg suda u Podgorici ponovo je donijelo odluku o produženju pritvora savjetnika premijera Aleksandra Tičića zbog afere "Košljun" saznaje TV Vijesti.

Odluka dolazi nakon što je Ustavnu sud danas poništio ranije rješenje Višeg suda o pritvoru za Tičića od 14. marta.

Ustavnu sud je u odluci naveo da Viši sud nije poštovao pristup zagarantovan međunarodnim standardim, koji propisuju da se pritvor može odrediti kada postoji opravdana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo.

Sudije Ustavnog suda u pitanje su dovele i naredbu za sprovođenje istrage upozoravajući da se sumnja mora zasnivati na razumnim osnovama kako bi se izbjeglo samovoljno hapšenje i pritvaranje.

Dodali su da Viši sud nije obrazložio na koji to način prikupljeni dokazi upućuju na zaključak da je Tičić osnovano sumnjiv za špočinjeno krivično djelo. ocjenjujući da je osonovana sumnja u njegovom slučaju proizvoljna.

Ipak, Viši sud je u najnovijoj odluci dodatno obrazložio zašto treba da se produži pritvor Tičiću.

Tičiću, ali i gradonačelniku Budve Lazaru Rađenoviću i bivšoj direktorici Prve banke Jelici Petričević, kioji se sumnjiče za spornu prodaju zemlje na brdu Košljun, kako prenosi TV Vijesti, sjutra ističe pritvor, pa će Viši sud opet odlučivati da li će im se ponovo pordužiti.

Nova, treća po redu korupcionaška afera koju je u proteklih šest godina specijalno tužilaštvo pokrenulo u Budvi, koncipirana je na osnovu tužbe o milionskoj pronevjeri oko preprodaje opštinske zemlje na brdu Košljun, u koju je upletena i Prva banka Crne Gore, odnosno tadašnje njeno rukovodstvo.

Osim budvanskih službenika, koji su bili dio opštinske komisije koja je prodavala 27.000 kvadrata na Košljunu, firmi SP Luna, specijalna tužiteljka pozvala je na saslušanje i lidera budvanskog DPS Bora Lazovića, u koga je prst uperio direktor budvanske firme Vido Rađenović, optuživši ga da je uzeo novac...

Nakon saslušanja pojedinih svjedoka, posebno poslije iskaza nekadašnjeg gradonačelnika Rajka Kuljače, tužiteljka Đurđina Ivanović je proširila spisak svjedoka i time jasno stavila do znanja da, do 11. aprila, kada ističe jednomjesečni pritvor osumnjičenima, neće završiti ispitivanja...

Poslije saslušanja Kuljače, Ivanović je ekspresno u subotu pozvala i potpredsjednika DPS Svetozara Marovića, koji pojašnjavao svoje učešće u mutnom poslu.

Bonus video: