Falaski: Možda zaigram za Crnu Goru

"To nije odluka koja se donosi svaki dan ili na prečac. Dobro ću razmisliti, razmotriti sve moguće posljedice. Vidjećemo", kaže Falaski za "Vijesti"
127 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2014. 12:14h

Samo dan nakon što je osvajanjem titule okončao uspješnu sezonu sa Budvanskom rivijerom, Italijan Marko Falaski dobio je ponudu da igra za Crnu Goru!

Sa tehničarem Budvana je juče, naime, razgovarao predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore Cvetko Pajković, a neformalno ranije i predsjednik Budvanske rivijere Miloš Marović.

"Veoma sam počastvovan ponudom, interesovanjem koje je pokazao Odbojkaški savez Crne Gore. To je potvrda poštovanja prema meni, ali se sve brzo dogodilo, pa će mi trebati vremena da razmislim", rekao nam je Falaski, prilikom jučerašnje posjete redakciji “Vijesti”.

Falaskiju bi, kako kaže, bilo drago da, ako se stvore uslovi, ubuduće nastupa za našu reprezentaciju, koja bi sa njim, bez dileme, dobila na kvalitetu.

"Prije svega vjerujem da sam osnovom ekipe koje je ove sezone igrala u Budvanskoj rivijeri, možemo da napravimo odlične stvari. Crna Gora je dobila novog selektora, koga ne poznajem, ali ga svi hvale. Dakle, zašto da ne", dodaje Falaski.

Da bi Falaski zaigrao za Crnu Goru, osim prvenstveno njegove želje da to i uradi, potrebno je da se ispuni nekoliko uslova. Počev od dozvole njegove matične federacije Italije, kao i OSCG, dobijanja crnogorskog državljanstva, zatim dvije godine boravka u Crnoj Gori (što znači da bi morao ostati u Budvi i naredne sezone), do plaćanja administrativne takse Svjetskoj odbojkaškoj federaciji od 25 hiljada švajcarskih franaka, odnosno nešto preko 20 hiljada eura.

Pošto je već igrao za seniorski tim Italije, posljednji put 21. jula 2013. godine u Mar del Plati, na finalnom turniru Svjetske lige, mora da prođu barem dvije godine od posljednjeg nastupa, a rok teče od trenutka kada se FIVB-ju dostavi kompetna dokumentacija i pokrene postupak.

Najzad, moguće je samo jednom mijenjati reprezentaciju, što znači da Falaski eventualnim prihvatanjem da igra za Crnu Goru ne bi u budućnosti više mogao da nastupa ponovo za Italiju ili neku drugu zemlju.

"To, naravno, nije odluka koja se donosi svaki dan ili na prečac. Dobro ću razmisliti, razmotriti sve moguće posljedice. Vidjećemo, ponovo ću se sresti sa Pajkovićem i razgovarati", ističe 26-godišnji Italijan.

Iako je svojevremeno Letonac Vadims Kardaš (primač servisa) imao veliki udio u osvajanju prve šampionske titule u klupskoj istoriji, u SR Jugoslaviji 2001. godine, te prvog Kupa iste godine, iako su proteklih godina Budvom prodefilovali brojni kvalitetni, ali i manje kvalitetni stranci (iz Ukrajine, Bugarske, Italije, Belgije, Kube, Australije, Izraela, Srbije, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Estonije, Bosne i Hercegovine, SAD-a, Brazila...), u budvanskom klubu Falaskija smatraju ponajboljim stancem koji je igrao za taj tim.

Ne samo zbog igračkih kvaliteta, već i zbog načina na koji se uklopio u ekipu, i izvukao maksimum iz svojih saigrača, dolazak Falaskija je bio pun pogodak.

"Za mene je ovo bila drugačija godina. Prvi put sam igrao u inostranstvu. Na početku je bilo mnoge dilema, nisam poznavao ambijent. Znao sam samo da me čeka Liga šampiona, i to je bilo sve što me interesovalo. Vremenom sam shvatio da moji saigrači nisu samo kolege na terenu i treningu. Počeli smo da zajedno gradimo nešto više. Oni su postali moja porodica. Kada me saigrači zovu “brate moj”, za mene je to prelijepa stvar. Isto mišljenje imam o njima".

Svaki dan je bio sa saigračima, što je, vjeruje, bio jedan od glavnih činilaca koji su doprinijeli ostvarivanju ovogodišnjih rezultata.

"Bilo je, naravno, tehničkih stvari na kojima je trebalo raditi. Ja sam donio iskustvo koje sam imao u Italiji, promijenio sam dosta trenera tokom karijere. Ali stvar koja me učinila ponosnim je to što su moji saigrači slušali moje savjete, tehničko-taktičke, i trudili se da ih sprovedu u djelo. To je za mene bilo najvažnije, jer je značilo da imaju povjerenja u mene, da sam ih “osvojio”."

Budvani su LŠ iza sebe u grupi ostavili Pari volej, koji je kasnije uzeo CEV kup, dok su u osmini finala LŠ ispali od Belogorja, kasnijeg šampiona. Falaski žali što im je žrijeb donio ruskog šampiona u prvoj rundi eliminacija.

"Ja sam ubijeđen, ali i ostali, da smo igrali protiv bilo koje druge ekipe umjesto Belogorja, da smo mogli da prođemo makar još jednu rundu, da budemo među sedam najboljih ekipa LŠ. Fajnl-for bi, možda, ipak bio previše za Budvansku rivijeru, ne znam. Ali, razmišljajući za sebe, smatra da ekipa nije imala limite. Ta je, zaista, “luda” ekipa, jer ponekad igra ne razmišljajući o nekim stvarima. Možda tako i treba da bude, da se igra manje sa glavom, a više srcem. Takvu situaciju nisam iskusio u karijeri do dolaska u Budvu".

Falaski ne žali što Budvani na domaćoj sceni nisu imali ni najmanji otpor na putu do duple krune.

"Najvažniji su trofeji, titule. To su bili ciljevi, i trebalo ih je ostvariti, da bismo omogućili Budvanskoj rivijeri da i naredne sezone igra Ligu šampiona. Nismo imali ozbiljnu konkurenciju na putu do trofeja, nismo izgubili ni set, iako smo uoči finiša sezone imali probleme sa povredama, iako je trebalo naću novu postavu nakon odlaska na pozajmicu Ćaćića i Bojića. Ali, bili smo i tako superiorni i nismo se mučili uopšte".

O osam mjeseci života u Budvi i Crnoj Gori kaže:

"Na početku je bilo sve čudno. Iskreno, ovdje je neki drugi svijet. Na organizacionom planu, žao mi je što moram da kažem, to je drugačija situacija u odnosu na ono što sam navikao u Italiji, gdje je sve na većem profesionalnom nivou. Na početku je bilo malo problema sa useljenjem u stanove, jer se čekalo da se završi turistička sezona. Ali, vjerujem da je u svim problemima timski duh uvijek prevagnuo, jer smo bili zajedno od jutra do mraka. Tokom čitave sezone nijednog trenutka mi nije bilo teško da idem na trening, nisam razmišljao da se nadam da će brzo proći ta dva-tri sata treninga. Nikad to nisam rekao, ni pomislio, jer su svi moji saigrači za mene bili prijatno iznenađenje. To ću zauvijek nositi u srcu", istakao je Falaski.

Volio bih da ostanem, ali to zavisi od Budvanske rivijere

Navijači Budvanske rivijere se pitaju da li će odlični Italijan i iduće sezone nositi narandžasti dres.

"Imam ponudu da ostanem, pregovaram sa predsjednikom Milošem Marovićem. Ja bio volio da ostanem, ali ima uslova koji treba da se ispune. Neke stvari treba da se promijene, prije svega na organizacionom planu. Naravno, ponovo bih volio da igram Ligu šampiona, volio bih da to bude sa istom grupom igrača, ali to, možda, neće biti moguće, jer mnogi, uostalom kao i ja, imaju ponude drugih klubova. Sad je na predsjedniku da zadrži što više igrača kako bismo, po meni, napravili korak naprijed naredne sezone", kaže Falaski.

Odluka će zavisiti i od finansijske ponude Budvana.

"Naravno, jer sam profesionalac, to je moj posao, kao i svakog drugog igrača. Kao što je logično, vagam i druge ponude. Znam kakva je situacija u Budvi, izvagaću sve ponude i odlučiti. Jasno, Budvanska rivijera je na prvom mjestu, a onda sve ostale. Želim prvo da vidim kakvi su planovi Budvanske rivijere, i kakvu ekipu žele da naprave. Onda ću i donijeti odluku. U svakom slučaju, u naredne dvije nedjelje bih trebao da znam nešto više", zaključio je Falaski.

Galerija

Bonus video: