Afera KOŠLJUN

Tužilaštvo se žali da im fali službenika: Od zapisničara zavisi rok istrage

Tužiteljki Ivanović ostalo je da ispita nekoliko službenika Prve banke, ali i još nekoliko osoba čiji identitet još nije poznat...
8 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Lazar Rađenović, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 09.04.2014. 19:39h

Više nego burno bilo je u Tužilaštvu, kada je specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović saopštila da ne može do kraja sedmice ispitati sve svjedoke u aferi “Košljun”, zbog nedovoljnog broja zapisničara.

Krajem nedjelje ističe rok 30 dana, pritvorenima u tom predmetu - gradonačelniku Budve Lazaru Rađenoviću, savjetniku premijera Aleksandru Tičiću i bivšoj direktorici Prve banke Jelici Petričević.

Prema informacijama "Vijesti", tužiteljka je advokatima objasnila da, zbog nedostatak zapisničara, dnevno može ispitati najviše po dva svjedoka i da će joj zato trebati još namjanje pet dana da sasluša sve koji su na spisku tužilaštva.

Ivanović je na posljednjem saslušanju, tvrdi izvor "Vijesti", saopštila da joj je ostalo još desetaka svjedoka da ispita.

Nakon saslušanja pojedinih svjedoka, posebno poslije iskaza nekadašnjeg gradonačelnika Rajka Kuljače, tužiteljka je proširila spisak svjedoka i time jasno stavila do znanja da, do 11. aprila, kada ističe jednomjesečni pritvor osumnjičenima, neće završiti ispitivanja...

Nova, treća po redu korupcionaška afera koju je u proteklih šest godina specijalno tužilaštvo pokrenulo u Budvi, koncipirana je na osnovu tužbe o milionskoj pronevjeri oko preprodaje opštinske zemlje na brdu Košljun, u koju je upletena i Prva banka Crne Gore, odnosno tadašnje njeno rukovodstvo.

Osim budvanskih službenika, koji su bili dio opštinske komisije koja je prodavala 27.000 kvadrata na Košljunu, firmi SP Luna, specijalna tužiteljka pozvala je na saslušanje i lidera budvanskog DPS Bora Lazovića, u koga je prst uperio direktor budvanske firme Vido Rađenović, optuživši ga da je uzeo novac...

Poslije saslušanja Kuljače, Ivanović je ekspresno u subotu pozvala i potpredsjednika DPS Svetozara Marovića, koji pojašnjavao svoje učešće u mutnom poslu.

Prema nezvaničnim informacijama, tužiteljki je ostalo da ispita nekoliko službenika Prve banke, ali i još nekoliko osoba čiji identitet još nije poznat.

Apelacioni sud: Ostaju u Spužu

Rađenović, Tičić i Petričević, ostaju u pritvoru, jer je Apelacioni sud potvrdio rješenje vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici, kojim im je 14. marta određen pritvor.

Sudija za istragu Miroslav Bašović, najprije je odbio predlog tužilaštva za određivanje pritvora, ali je kasnije vanraspravno vijeće Višeg suda uvažilo žalbu tužiteljke Ivanović.