TUŽILAŠTVO U NAPULJU

Švercovane cigarete stižu preko Crne Gore

Prema informacijama iz tužilaštva u Napulju, ove cigarete u Napulj stižu iz Ukrajine, preko Crne Gore, zatim feribotom do juga Italije sakrivene u kamionima
92 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2014. 17:09h

"Šverc cigareta - vraća se nekadašnji biznis", naslov je teksta objavljenog na italijanskom portalu News.Supermoney, u kojem se prenosi vijest o novoj navalici švercovanih cigareta u Napulju.

Prema informacijama iz tužilaštva u Napulju, ove cigarete u Napulj stižu iz Ukrajine, preko Crne Gore, zatim feribotom do juga Italije sakrivene u kamionima. Objavljeno je da policija prekjuče privela 33 osobe i da je oduzeto 1.757 paklica.

To se desilo nakon što su u više mjesta u okolini Napulja privedeni prodavci koji na improvizovanim štandovima pored puta prodaju švercovane cigarete. Kontrole su počele u mjestu Afragola gdje je par 18-godišnjaka prodavao cigarete pored puta dodavajući ih vozačima automobila kroz prozor.

U okolini Napulja nalazi se na hiljade ovakvih štandova, a švercovane cigarete prodaju se po cijeni upola jeftinijoj od zvanične (u prosjeku oko 2,5 eura u odnosu na zvaničnih pet eura po paklici).

Praksa je da se prodaju i direktno po kućama ili ispred zgrada, kao što je slučaj i sa drogom. Hemijsko-biološka analiza pokazala je da su cigarete ne samo švercovane već i ilegalno proizvedene, mimo važećih standarda i propisa, pa se u njima nerijetko nalaze tragovi štetnih supstanci poput mišjeg izmeta, fertilizatora, životinjskog urina i raznih otrova.

Preporučujemo za Vas