Šaranović i Koljenšić uhapšeni: Za ubistvo će im suditi u Crnoj Gori

Jedina zakonska mogućnost je da se postupak protiv Šaranovića i Koljenšića pokrene u CG
109 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2014. 18:56h

Slobodan Šaranović i Ratko Koljenšić uhapšeni su sinoć po nalogu Višeg državnog tužilaštva zbog ubistva Nikole Bojovića, brata navodnog vođe zemunskog klana Luke Bojovića.

Njima je nakon saslušanja određen 48-časovni pritvor.

Iz Višeg državnog tužilaštva "Vijestima" je sinoć potvrđeno da će se postupak protiv Danilovgrađanina i Nikšićanina voditi u Crnoj Gori, gdje je taj zločin dijelom počinjen.

Njih dvojica proveli su nepun mjesec i po na slobodi, nakon što su krajem februara, poslije sedam mjeseci, pušteni iz Istražnog zatvora u Spužu.

Uhapšeni su sinoć oko 19 časova, nakon što je vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković "aminovao" Višem državnom tužilaštvu da pred crnogorskim pravosuđem pokrenu postupak zbog teškog ubistva počinjenog 29. aprila 2013. godine u Beogradu.

Iz tužilaštva je "Vijestima" potvrđeno da se Šaranoviću i Koljenšiću na teret stavlja teško ubistvo (člana 144. tačka 4. KZ) - odnosno da su Bojovića ubili iz “koristoljublja, radi izvršenja ili prikrivanja drugog krivičnog djela, iz bezobzirne osvete ili iz drugih niskih pobuda”. Za to djelo predviđena je zatvorska kazna od 10 do 40 godina.

“Šaranović se sumnjiči da je ubistvo Nikole Bojovića počinio putem podstrekivanja, a Koljenšić putem pomaganja”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz tužilaštva.

TV Vijesti, Svetlana Đokić

Srpske vlasti tražile su izručenje te dvojice crnogorskih državljana, ali je to odbijeno, uz obrazloženje da je Evropskom konvencijom o ekstradiciji predviđeno da zamoljena država može da odbije izručenje ako je krivično djelo u cjelini ili djelimično izvršeno na njenoj teritoriji.

“Jedina zakonska mogućnost je da se postupak protiv njih pokrene u Crnoj Gori”, rekao je sagovornik “Vijesti”, dodajući da su već traženi spisi od srpskog tužilaštva.

U srpskoj naredbi za sporovođenje istrage, piše da je Šaranović organizovao likvidaciju Bojovića, jer je bio uvjeren da je Luka Bojović nalogodavac ubistva njegovog brata Branislava u oktobru 2009. Piše da je Šaranović podstrekao Miloša Delibašića da napravi plan ubistva i da je platio između 15.000 do 20.000 eura Saši Cvetanoviću, zvanom Pit Bul, da usmrti Nikolu Bojovića.

Koljenšića sumnjiče da je ilegalno doveo Cvetanovića u Srbiju... Cvetanović je krajem avgusta uhapšen u podgoričkom naselju Tološi, a u januaru je izručen srpskim vlastima. I Delibašić je nedavno izručen Beogradu.

Advokat uložio žalbu

Advokat Šaranovića i Koljenšića, Nikola Medojević uložio je žalbu na rješenje o zadržavanju njegovih klijenata.

“Sinoć ih je tužilac saslušao u svojstvu osumnjičenih i donio je rješenje o zadržavanju u roku 48 sati. Uložio sam žalbu na to rješenje, ali o njoj još nije odlučeno. Moji klijenti su negirali bilo kakvu umiješanost u krivično djelo koje im se stavlja na teret", rekao je Medojević za radio Antena M.

Galerija

Bonus video: