Farmaceutske kuće "udarene" po džepu: Devet milijardi dolara zbog lijeka za dijabetes

Takeda i Eli Lili su suočeni s više tužbi zbog lijeka, na kojem nema upozorenja za sve neželjene posljedice
9 komentar(a)
Takeda, Foto: Reuters
Takeda, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.04.2014. 12:59h

Sud u SAD naložio je farmaceutskoj kući Takeda farmaceutikal (Takeda Pharmaceutical Co) iz Japana i Eli Lili (Ely Lilly) iz SAD da plate devet milijardi dolara kazne zbog lijeka za dijabetes za koji se navodi da povećava šanse za dobijanje raka.

Okružni sud u Luizijani odlučio je da Takeda treba da plati šest, a poslovni partner te kompanije Eli Lili tri milijarde dolara.

Takođe je naložio da se plati 1,5 milijardi dolara za naknadu štete na ime tužitelja. Sudski proces je počeo kada je ustanovljeno da je lijek Actos za liječenje dijabetesa tipa dva izaziva rak bešike, a čime dalje i druge vrste raka.

Takeda i Eli Lili su suočeni s više tužbi zbog lijeka, na kojem nema upozorenja za sve neželjene posljedice i prikirvanje drugih opasnosti po zdravlje.

Predstavnik Takede Kenet Grisman je rekao da podaci ne pokazuju vezu između Actosa i raka. Kazna može biti smanjena poslije žalbe.

Američka Uprava za hranu i ljekove 2011. je objavila podatke o lijeku Actos u kojima se navodi da je za ljude koji koriste taj lijek duže od godinu dana za 40 odsto veća opasnost da obole od raka bešike.

Ta služba je tražila da se na upozorenju na lijeku navede da je povećana vjerovatnoća za dobijanje raka.

Na upozorenju su već navedene neželjene posljedice poput problema s jetrom i veće šanse za lomljenje kostiju.

Bonus video: