Jubilej

Trinaestojulski neimari: Saga o ljudima koji su pobijedili vrijeme

“Knjiga 'Trinaestojulski neimari' je nesumnjivo autentično naučno svjedočanstvo o jednom vremenu
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2014. 15:13h

Knjige “Trinaestojulski neimari - osvajanje Ćemovske pustare” i “Postfestum knjizi Trinaestojulski neimari” Čedomira Marovića, publikovane su nedavno povodom obilježavanja jubileja - 50 godina postojanja i rada kompanije “13. jul” Plantaže a.d.

Knjiga “Trinaestojulski neimari” obrađuje dosta složenu privredno-ekonomsku problematiku u Crnoj Gori u periodu od 1945. do 1990. godine, sa posebnim naglaskom na razvojne prilike u crnogorskom agraru. Posebna vrijednost Marovićevog djela, predstavlja svjedočenje o trnovitom, ali uspješnom putu proizvodnog osvajanja Ćemovske pustare na 2.300 hektara, čiji rezultati danas predstavljaju privredni uspjeh Crne Gore. Knjiga istovremeno predstavlja i prilog u čast obilježevanja jubileja kompanije “13. jul”, a obiluje fotografskim podacima koji ilustruju višedecenijsi uspješni rad i razvoj kako Agrokombinata “13. jul” tako i kompanije Plantaže a.d.

Posebno poglavlje u knjizi predstavlja prikaz o nastanku i neobjašnjivoj propasti prve “Dugoročne strategije poljoprivrednog razvoja Crne Gore na tržišnim osnovama”, koju je usvojila Skuptina Crne Gore krajem 1992, i čiji nastanak sa privredno-ekonomske scene nije nikada obrazložen.

“Knjiga 'Trinaestojulski neimari' je nesumnjivo autentično naučno svjedočanstvo o jednom vremenu za koje se kaže da je Periklovo doba u razvitku crnogorske poljoprivredne proizvodnje”, ocijenio je akademik Radoje Pajović.

Preporučujemo za Vas