Izložba “9/11”: Paralela između tragičnih događaja

Cilj rada je da uspostavi paralelu između tragičnih događaja u Njujorku i perioda opsade Sarajeva 1992-1996
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2014. 15:18h

Atelje Dado na Cetinju započinje novu sezonu izložbom fotografija sarajevskog autora Andreja Đerkovića “9/11” - fotografskom studijom koja je urađena 2002. godine, na desetogodišnjicu početka opsade Sarajeva i prvu godišnjicu terorističkog napada na tornjeve Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, koja će biti otvorena večeras u 19 sati.

Cilj rada je da uspostavi paralelu između tragičnih događaja u Njujorku i perioda opsade Sarajeva 1992-1996.

Projekat se sastoji od triptih portreta 11 parova blizanaca, građana Sarajeva, koji su živjeli pod opsadom i preživjeli njen pakao. Dva para nisu preživjela cijela, pa iz toga proizilazi i naziv studije “9/11”, koji takođe aludira i na datum napada na kule bliznakinje u Njujorku.

Fotografisani imaju maske na licu iz tri razloga: prvi je omaž građanima Njujorka, koji su nosili iste maske tog i više dana poslije napada, drugi je što neki od blizanaca danas uopšte ne liče, pa se tako sa maskama, njihova istovjetnost nalazi u očima, a treći razlog je protekcija, odnosno želja autora da se, kako je naveo, ostane čist i nevin, nakon svog proživljenog užasa. Fotografije su napravljene na lokacijama koje imaju duboko osobno značenje kroz autorova tri sarajevska života - prije, tokom i poslije opsade Sarajeva.

Izložbu prati knjiga na maternjem jeziku autora i engleskom, u izdanju edicije “Infolio editions” iz Ženeve, u saradnji sa Centrom za fotografiju iz Ženeve. Knjigu je likovno oblikovala Aleksandra Nina Knežević, dok su urednici Irena Petrović (Sarajevo) i David Rossi (Ženeva). K.V.

Bonus video: