Bojić: Marović saslušan kao svjedok. Odgovorno je ispunio svoju dužnost

"Ni ujednoj državi Evropske unije, pri ovakvom stanju stvari ovi, ili bilo koji drugi osumnjičeni, ne bi proveli nijedan jedini dan lišeni slobode"
28 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2014. 10:20h

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS), Svetozar Marović, saslušan je u Specijalnom tužilaštu za organizovani kriminal u svojstvu svjedoka za aferu Košljun i odgovorno je ispunio svoju građansku dužnost, rekao je advokat Vladan Bojić.

"Marović je saslušan kao svjedok. Valjano i krajnje odgovorno je ispunio svoju građansku dužnost", kazao je Bojić agenciji Mina.

Bojić zastupa predsjednika opštine Budva Lazara Rađenovića i bivšu direktoricu Prve banke Jelicu Petričević, koji se sumnjiče da su zloupotrijebili službeni položaj jer su kao članovi Komisije za prodaju zemljišta na Košljunu, navodno, oštetili opštinski budžet za gotovo dva miliona eura.

Oni se od 14. marta nalaze u pritvoru.

Bojić je kazao da je pravnog stanovišta da je savaki dan njihovog pritvora od početka nezakonit.

Vladan Bojić

"Ni ujednoj državi Evropske unije, pri ovakvom stanju stvari ovi, ili bilo koji drugi osumnjičeni, ne bi proveli nijedan jedini dan lišeni slobode", smatra Bojić.

Kako je ukazao, pritvor im ističe 11. aprila i, dodao je, bio bi nepravan, krajnje selektivan, maliciozan, nedosljedan i nezakonit novi.

"Time bi se ušlo u zonu eksplicitne i grube zloupotrebe te mjere obezbjeđenja. Produženje pritvora nema i ne bi imalo dodirne tačke sa pravom a tim ni uporište u Ustavu, zakonu, mnoštvu prakse suda u Strazburu i sa osnovnim konvencijskim pravom", rekao je Bojić.

To bi, ocijenio je on, bila čista odmazda i pretakanje procesne mjere obezbjeđenja unaprijed u kaznu, "kao u doba inkvizicije".

"Ne vjerujem da će Viši, ili bar Apelacioni sud dozvoliti toliko ozbiljno, štetno i teško narušavanje javno interesa, školskih postulata pravne države i vladavine prava", zaključio je Bojić.

Galerija

Bonus video: