Barović izbjegao da plati kaznu: Presuda prelazila ulicu deset dana

Umjesto da plati 1.000 eura kazne, Barović se izvukao jer je sudski dostavljač “zaglavio” negdje u Ulici 13. jula
338 pregleda 51 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2014. 16:55h

Podgorički biznismen Veselin Barović izbjegao je plaćanje kazne od 1.000 eura koja mu je sudski određena za napad na novinara "Monitora" Marka Milačića 2012. godine.

To će zvanično biti potvrđeno prvog radnog dana sljedeće sedmice, u ponedjeljak kada zastupa apsolutna zastara prekršajnog gonjenja Barovića.

Podgoriči biznismen, koji je blizak prijatelj premijera Mila Đukanovića, izbjegao je plaćanje kazne uz pomoć sudskog dostavljača, koji je njegovom advokatu Veliboru Markoviću nosio presudu više od 10 dana.

To ne bi bilo čudno da se advokatska kancelarija Markovića ne nalazi u istoj ulici kao i Sud za prekršaje, tačnije Ulici 13. jula.

Poređenja radi, sudski dostavljač istu presudu Marku Milačiću na njegovu adresu dostavio je svega dva dana nakon izricanja. Advokat Velibor Marković potvrdio je da mu je sudski dostavljač presudu uručio juče ujutru u njegovoj kancelariji.

"Rok za žalbu je osam dana. Međutim, pošto pravosnažnost rješenja u slučaju da se žalba ne izjavi ističe danom isteka roka za žalbu, a to je osam dana od kad mi je uručena presuda, to će svakako nastupiti apsolutna zastarjelost prekršajnog gonjenja.

Sudski dostavljač istu presudu Marku Milačiću na njegovu adresu dostavio je svega dva dana nakon izricanja. Advokat Velibor Marković potvrdio je da mu je sudski dostavljač presudu uručio juče ujutru u njegovoj kancelariji.

Sudija Mladen Paunović na dan kad je izrečena presuda obećao je Milačiću, pred predstavnicima medija, da će učiniti sve što je u njegovoj moći da slučaj ne zastari. "Ne brinite sve će biti ubrzano da ne nastupi zastara", rekao je Paunović Milačiću.

Advokat Velibor Marković sa druge strane tvrdi, pak, da su mediji sa namjerom spekulisali da Barović izbjegava suđenje.

"Neki mediji su spekulisali i o tome da je Barović odugovlačio postupak u cilju nastupanja zastare, međutim ta tvrdnja nije tačna jer se Barović u ranijem postupku uredno odazivao na pozive prekršajnog organa kada je oslobođen odgovornosti.

Nakon ukidanja tog rješenja iz porodičnih razloga, odnosno liječenja njegove kćerke koja je povrijeđena u saobraćajnoj nezgodi, bio je odsutan iz Crne Gore i boravio je u Beogradu pa ga je to spriječilo da se odazove na nekoliko pretresa", rekao je Marković.

Dodao je da je Barović nevin s obzirom na to da ne postoji pravosnažna osuđujuća presuda.

Presudom sudije Paunovića od 24. marta Barović je kažnjen sa 1.000 eura zbog napada na novinara "Monitora".

Barovićevi prijatelji Radisav Živković i Marinko Banović su oslobođeni optužbi. Barović, Živković i Banović, bili su optuženi za prijetnje i nasrtanje na novinara Milačića 2012. godine u kafiću u centru Podgorice.

Milačić je protiv Barovića, Banovića i Živkovića podnio krivične prijave, nakon što mu je podgorički biznismen u kafiću u centru Podgorice zaprijetio riječima:

“Je*aću ti majku ako me još jednom pomeneš u svojim tekstovima”. Zatim su ga, kako je tada naveo Milačić, odgurnuli Barovićevi tjelohranitelji Banović i Živković.

Barović se branio da ga je tada Milačić uhvatio za "gu*icu".

Milačić: UIoga sudije Paunovića je mnogo nečasnija

Novinar Milačić kazao je juče da je sada jasno da su sudija i okrivljeni Barović bili na istom zadatku.

"Uloga sudije Mladena Paunovića mnogo je nečasnija, imajući u vidu da je riječ o predstavniku instutucije kojeg plaćaju građani, mi. Sudija je u prvom postupku komotno oslobodio Barovića i njegove tjelohranitelje zbog prijetnji i nasrtaja na mene, da bi potom, u ponovoljenom procesu, zbog velikog intresovanja medija, promijenio odluku i kaznio Barovića sa 1000 eura, u presudi koja je objavljena 24. marta, a donijeta dan ranije", rekao je Milačić.

"Uloga sudije Mladena Paunovića mnogo je nečasnija, imajući u vidu da je riječ o predstavniku instutucije kojeg plaćaju građani, mi. Sudija je u prvom postupku komotno oslobodio Barovića i njegove tjelohranitelje zbog prijetnji i nasrtaja na mene, da bi potom, u ponovoljenom procesu, zbog velikog intresovanja medija, promijenio odluku i kaznio Barovića sa 1000 eura, u presudi koja je objavljena 24. marta, a donijeta dan ranije

Istakao je da je Barovićev advokat, čija je kancelarija u neposrednom komšiluku suda, presudu dobio dvanaest dana od njenog donošenja.

"A ja (na drugom kraju grada, na kućnu adresu!) i moj advokat, dobili smo je u roku od tri dana. Time su sudija i sud - koje je Barović nipodaštavao bahatim i vulgarnim ponašanjem u sudnici - direktno i planski odvukli ovaj slučaj u zonu zastare i svjesno obesmislili sosptvenu okrivljujuću presudu, tako oslobađajući Barovića i njegove tjelohranitelje za prijetnje i nasrtaje", rekao je Milačić.

Dodao je da sve sasvim dovoljno govori što je bila namjera sudije i suda.

"Da svi budu naizgled zadovoljni, osim oštećenog, mene: i zakon, i okrivljeni, i sistem. U suštini, zadovoljen je, još jednom, samo tvorac takvog oligarhijsko-mafijaškog sistema, sedmostruki premijer Milo Đukanović i njegov zapaženi intimus i tajkun, Barović. No, na sreću, dolazi vrijeme kada će se njima suditi i kada im neće biti do seoskih doskočica i sprdnje po sudnicama širom Crne Gore", rekao je Milačić. Dodao je da je sudija Paunović bio toliko korektan prema Baroviću da je sam završio cijeli posao oko zastare "ne želeći da muči njegovog advokata da piše žalbu".

Galerija

Bonus video: